"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 15., péntek

Nyár, sport

Nyár.. nincs is ennél alkalmasabb évszak arra, hogy a négy fal közül kiköltözzünk a szabadba, már ami a testmozgást illeti.
Fontos, hogy a mozgás része legyen az ember mindennapjainak, hisz számtalan jótékony hatása van: hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, a túlsúly elleni küzdelem eszköze, fokozza a test ellenálló képességét, segít a stressz oldásában és levezetésében.

Ha az időjárás lehetővé teszi, érdemes kint, a természetben mozogni, ami nagyobb szellemi felfrissülést és élvezetet eredményez. A friss levegő kikapcsol, megnyugtatja az elmét és erősíti immunrendszerünket, hisz hatására a vér oxigénnel telítődik, ráadásul a szabadban több érzékszervünket is kellemes élmények érik: madárcsicsergés, a virágok illata és szépsége, a lágy szellő érintése és a nap simogató melege.

Futás, kocogás: aerob jellegű sport, erősíti az akaraterőt, fejleszti a lábizmokat, jótékony hatást gyakorol a légzési és a keringési rendszerre, növeli az ember álló- és ellenállóképességét. Előnyei közé tartozik, hogy gyakorlásához nincs szükség méregdrága sportfelszerelésre, mindössze egy jó minőségű futócipőt kell beszereznünk. Ennél a sportnál – ahogy egyébként a legtöbb aerob jellegű tevékenységnél is – érdemes saját ritmusunkban, a fokozatosság elvét szem előtt tartva haladnunk: kezdjünk 10-15 perccel, s fokozatosan 5-5 perccel növeljük a futásra szánt idő hosszát.

Kerékpározás: aerob sport, fejleszti a láb összes izmát, erősíti az akaraterőt. Míg más mozgások esetén testsúlyunkat ízületeink tartják, ennél a kerékpár leveszi rólunk ezt a terhet. Jól beilleszthető mindennapjainkba, mehetünk kerékpárral a boltba, az iskolába, a munkahelyünkre vagy nyaralni. Bringára fel!

Úszás: azon sportok egyike, melyek segítségével a leggyorsabban fejleszthető a szervezet erőnléti állapota. Az ember lábujjától a feje búbjáig minden izmot megmozgat, erősít, növeli az ízületek rugalmasságát, megnyugtatja az idegrendszert, valamint légzésszabályozásra kényszerít, amivel kedvező hatást gyakorol légzési rendszerünkre. Strand és természetes vizek esetén is érdemes megfogadnunk néhány tanácsot: miután kijöttünk a vízből minden esetben zuhanyozzunk le, fülünkből távolítsuk el a vizet, hogy a fülgyulladást elkerüljük. Vízben tartózkodásunk alatt pedig igyekezzünk minél kevesebb vizet nyelni.



futás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése