"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 7., csütörtök

Virágokról

Vadon élő növényeink, virágaink számára nem természetes állapot, ha vágott virágként egy vázába kényszerítik őket. Erre a célra ott van a kertészetileg kitenyésztett és nevelt virágok sok tucatnyi képviselője.


 
Őrségi Nemzeti Park

Az Őrség hazánk különleges, folyók és patakok által formált erdős dombvidéke, ahol a vizenyős, nehezen járható völgytalpakat dimbes-dombos kavicshátak vonulata övezi. Nyugatról kelet felé fokozatosan ellaposodó dombokat, dombsorokat találunk, ezek fennsíkszerű formát alkotnak. A tájképet a folyók völgyei, valamint a bennük siető patakok teszik tagoltabbá.

Láprétek
    A dombok közti völgytalpakat átszelő hidegvízű patakok mentén dúsfüvű nedves láprétek alakultak ki. E láprétek sok védett növénynek köztük számos jégkorszak utáni, úgynevezett reliktumfajnak adnak otthont.
Zergeboglár    Áprilisban kockásliliomra bukkanhatunk, májusban a zergeboglár tojássárga nagyságú és színű virágai tűnnek elénk, vagy a kecses szibériai nőszirom alkot lila tengert. Máshol sárga sásliliom díszlik vagy a gyapjúsás fehér pamacsait borzolja a szél.
    Találkozhatunk a magashegységekből lehúzódó fajokkal is, pl. a rózsaszín virágú kígyógyökerű keserűfűvel, a réti palástfűvel, mely itt ezen az alacsonyabb tengerszint feletti magasságon is megtalálta életfeltételeit. Ebben nagy szerepe van a domborzat befolyásolta mikroklímának.
Kígyógyökerű keserűfű    A nedves rétek májusi orchideája a széleslevelű ujjaskosbor, melyet bordó-barna foltos leveleiről könnyen felismerhetünk. Júniusban ugyanezeken a réteken egy másik orchidea, a fehér színű kétlevelű sarkvirág virít, de nőszőfüvek virágaira is bukkanhatunk itt. Ugyanekkor virágzik a halványrózsaszín buglyos szegfű.
Kornistárnics    A nyár derekán kenyérbélcickafark virágai alkotnak fehér szőnyeget, ekkor bontja virágfüzéreit a fehér zászpa is. A nyár vége, pedig a kornistárnicsok tömegével encián kékbe öltözteti a nedves réteket, megtarkítva az őszi vérfű jellegzetes bordó bugáival. Az üde réteket szeptemberben az őszi kikerics halványlila virágai vidámítják.
    A nedves rétek kiszáradó széleit az akár másfél méter magasra is megnövő kékperje sárgára színeződött tömegei teszik jellegzetessé.

Gyapjúsás

Virágok jelentése

Kála: Szépség. Az egyik legdivatosabb virág a kála, mivel a szépséget jelenti. Akár ajándékba, akár menyasszonyi csokorba kötve ajándékozzuk, jelentése minden esetben az, hogy a csokor gazdájának szépségéhez kétség nem fér.
Kamélia, japán rózsa: Csodálat, tökéletesség, szerencse férfiak számára. Szeretetre méltóság. Szerencsém van veled. Kedvességed elbűvöl; Csodálattal adózom neked. (fehér): Csodálatos vagy. (rózsaszín): Vágyódom utánad. (vörös): Láng vagy a szívemben.
Kamilla:Az érzékek vagy a szellem nyugalmát jelképezi a kamilla. Gyógynövény volta miatt Mária lelki gyógyító erejével hozták összefüggésbe. Alkalmas arra, hogy a „lángra lobbantott, s megcsalatott szív gyulladását is lelohassza”, hiszen nem csak a testi gyulladásokat, hanem a szerelem tüze által okozott gyulladást is csillapítja. Barátnők adhatják megcsalt leány barátjuknak vigasztalásul. Lehetőleg ne tegyük esküvői csokorba, mert még az ellenkezőjét érjük el vele, mint az a szándékunk lenne. Női névként is ismert, a latin Kamill férfinév női párja, jelentése nemesi születésű, aki az áldozatoknál szolgált.
Kankalin: Nem tudok nélküled élni. Nélküled halott vagyok.
Kulcscsomó módjára csüngő virágzata miatt Szent Péter kulcsait szimbolizálja, de átvitt értelemben Mária jelképe is, aki fia által nyitotta meg az emberek előtt a mennyországot. Jelentése virágnyelven: „Mennyországom kulcsa angyali tisztaságú szívedben rejlik.”. Ide nem kell magyarázat, miért is ajándékozzunk sok-sok kankalint szeretteinknek.
Kardvirág: Adj egy kis pihenőt; Őszinte vagyok; Erő;pompa;gyönyörűség.
A kardvirágot nevezik legényvirágnak, vagy sásliliomnak, fiút hozó fű a kardvirág. Fia születik annak az asszonynak, aki az övére tűzve viseli. A kardvirág egyébként is fallikus alakzatú növény, a férfi princípium virága. Esküvői csokorban fiú születését segíti a házasságban, és a férfi teljesítményét javítja majd az ágyban. Semmiképpen ne feledjük ki tehát ezeket a virágokat az esküvői csokorból, vagy a gyermekáldásra váró asszonynak vitt csokorból. Ha fiú született, akkor is ez a virág illendő
Kikerics: örülök, hogy megkaptalak. A szép napok végét jelzi a kikerics. De csak az időjárásban. Jelentése virágnyelven: „Szívemet lángra lobbantotta az irántad érzett szerelem, és örömmel engedelmeskedem a mennyei érzületnek.” Hát mi ez, ha nem a szépnapok kezdete?
Kökörcsin: őszinte vagyok, és te? A betegség virága. Kicsi, kék kelyhei, és sötét élőhelye kis parabolaként gyűjti magába azokat az energiákat, melyek ártóak, negatívak. Kórházak kertjébe illik, mivel ott átveszi, magába szívja ezeket az energiákat.
Körömvirág: úgy érzem nem szeretsz
Kőtörőfű:A kövek réseiből bukkan elő, így Krisztus feltámadásának szimbóluma lett, aki a lezárt kősírból távozott. Főleg a temetők virága, sírokra ültetik, hogy a Feltámadásra emlékeztessen. Nem kötik csokorba, viszont bármelyik kertben, vagy akár teraszon kialakított sziklakertben gyönyörűen mutat.
Krizantém (általában): Pihenés, nyugalom; Csodálatos barát vagy; Igaz szívvel. Egész Keleten királyi virágként tisztelik, s az ősz, a kitartás, a hosszú élet, az előkelőség és erényesség szimbólumának tartják. A japán császár címerében is látható. Nálunk főleg a temetők virága lett, mivel Halottak napja környékén nyílik. A fehér az igazság szimbóluma, a sárga mellőzött szerelem, a vörös pedig a sírig tartó, hűséges szerelmet fejezi ki. Temetői csokorba, koszorúba köthető.
Krókusz: Vidámság; Fiatalosan jókedvű, derűs
Labdarózsa: Bosszúságot hoz, főleg a szerelemben. Jelentése virágnyelven: „Bármilyen érzéketlennek kívánsz is látszani, Amor nyila egyszer elér.”. Ritkán kötik csokorba. Talán nem véletlen?
Leander:  Óvatosság
Len:  Az otthon szimbóluma
Liliom (fehér): Szüzesség, tisztaság, méltóság, fenség; Isteni veled lenni. (kék): titkos hódolódtól, (narancs): Gyűlölet, (sárga): A levegőben járok, Hamis és gyöngéd. A liliom olyan virág, amelynek történelme van. Már a Krisztus előtt 2000-re datálható műalkotásokon is megtalálható. Japánból származik, és jelentések egész sorát tulajdonítják e keleti szépségnek. Például a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma, de a termékenységé, a mulandóságé, a lelki szereteté, az egységé és a reményé is. Talán a fehér liliomé a legerősebb szimbólumrendszer. A liliom a Liliacaea család tagja, ahová a tulipán és a fritillaria, más néven kockás liliom is tartozik.
Lonc: boldog minden veled töltött perc
Lótusz:Az örökké megújuló szépség és felejtés virága. Elsődlegesen a szellemi létezésre ébredő anyag jelképe. Az egyik legerősebb spirituális növény. Az iszapból, a víz homályán át fejlődik ki, hogy a fényben pompázzék. Ezenkívül a női princípium termékenységét, a női ölet, az örök életet szimbolizálja, Indiában a jóni (Vulva) jele is. Hindu felfogás szerint a teremtés kezdetén Visnu „lótusz köldökében” trónolt Brahma. India mai jelvénye szintén a vörös lótusz. Kínában a nyár jelképe is. A görögöknél Héra szent növénye. Az antikvitás a felejtés szimbólumaként ismerte. Odüsszeusz társai is „felejtést ettek” a lótuszevők szigetén. Egyes fajtáinak bizonyos részei ehetőek, ezért a Föld számos táján, így nálunk is ételül szolgált ínséges időkben. Aki a lótusz jelképe alatt tevékenykedik, magára veszi mindhárom sík karmáját, hogy megtisztuljon
Magnólia: Nemesség… lábaid előtt heverek. A természetesség virága, nyitott sziromszerkezetével maga a befogadás. Vele minden magától értetődő. A természetes, szívű nagyon kedves Hölgyek virága. Csodálatos színei és formái vannak. Bátran ajándékozzuk
Magyal: Védekezés, otthoni boldogság
Makk (tölgy, bükk): Az északi népeknél az élet és a halhatatlanság szimbóluma
Mákvirág: Ősidőktől a bűbájosok virága a mákvirág. Hasas termése, illetve számtalan magja miatt a bőséget jelentheti, ugyanakkor kábítószerként és fogamzásgátlóként való alkalmazása miatt a hiábavalóság megtestesítője. Rokona a feslettséggel azonosított pipacsnak. A mai szóhasználatban a mákvirág kedvesen rosszalló jelzővé vált. Démétér attribútuma. Jelentése virágnyelven: „Álmos, közönyös vérmérsékleted miatt szívedben nem támadhatnak jelentősebb indulatok.”. Ismert még afrodiziákumként.
Mályva: A mályva Mária gyógyító erejét szimbolizálja. Korea nemzeti virága, de Kínában az állhatatosság jelképe is. Gyógynövényként is használják. A szeretetteljes gyógyulást jelenti, ezért kedves betegnek vigyünk ilyen virágot, hogy gyógyulását megkönnyítsük.
Mandulavirág: remény
Margaréta : Ártatlanság; finomság; tisztaság; őszinte, hűséges, mindig lehet rá számítani. A margaréta jegyűek, a virághoroszkóp szerint, túl érzékeny, az igaza mellett kiálló emberek. A változatosság jelképe. Neve a görög margarisz (gyöngy) szóból származik, s a kiontott könnyek szimbólumaként Krisztus és a vértanúk szenvedésének jelképe. Régi magyar neve „ökörszem”. A hazai néphitben játékos „szeret - nem szeret” – ként sorsjelkép is. Az erdélyi napszimbólum egyik visszatérő jelképe a székely-kapukon is megtalálható. Sorsvirág, sorskerék jelentésben nap analógiájú növény. A középkorban kerék alakja miatt Szent Katalin virágának tartották.
Maszlag: A megtévesztő báj virága, ezért a csalfa nőknek, vagy csapodár férfinak kiváló mezei csokrot köthetünk mákvirágból, pipacsból és maszlagból. Azon virágok egyike, melyet férfiaknak is illendő adni. Nem nemes növény, vadon terem, így bolti forgalomban ritkán elérhető
Mimóza: érzékenység
Mirtusz: Szerelem, a házasság héber jelképe. A mirtusz neve héberül „eszter”, azaz csillag, s mivel fehér és öt szirma van, Vénusz szimbóluma. Jelentése virágnyelven: „Örökké zöld marad, mert a hű szerelem fonta koszorúk nem hervadnak el soha.”, szüzesség. Az Úr adjon téged nekem.
Babilonban ez a virág volt az ünnepek dísze, a görögség Aphrodité virágának tartotta, a zsidóság kultikus virága volt. A tisztaság és a tiszta szerelem szimbólumaként lett belőle a menyasszonyi koszorút alkotó virág. Esküvői virágként, nem csak a csokrok, hanem a fejdíszek és más kiegészítő elemek elengedhetetlen kelléke. A menyasszony szüzességét, érintetlenségét jelképezi. A női ártatlanság virága. Olaja gyógyerejű, afrodiziákumként is ismert. Fürtjei – mint minden dolog, amiből sok van – a még szűz menyasszony termékenységét is jelképezi, így ez a virág, noha a szüzesség egyik legősibb jelképe, a termékenységet is magában hordja
Moha:  Anyai szeretet, jótékonyság.
Muskátli: Butaság, ostobaság. Finomság, felsőbbség; béke. Talán azért nem – vagy csak igen ritkán – kötik csokorba, mert a melankólia virága. Más szimbolikák szerint az ostobaság, a szűk látókörűség növénye is egyben. Az ablakban állva búsong, magában, mint a magára hagyott asszony, aki az ablakban várakozik kedvesére. Muskátlit ajándékozni egyben olyan jelkép, mely a magány megtörésére utal. Talán az sem véletlen, hogy Magyarországon ilyen könnyen népszerű lett. Szimbolikája ellenére nagyon kedves, vidám látványt nyújt.     
Napraforgó: A szerelmi részegség hordozója. Az Isten felé forduló lélek szimbóluma, de az előkelőség és az alattvalói hűség jelképe is lehet. Jelentése virágnyelven: „Mindig a Nap felé fordul. Amit neki a napfény, azt jelenti az én életemnek a te szerelmed.”. A virágasztrológia szerint rokonszenves, szeretetre méltó ember, aki napraforgó "jegyű".  Jelentése még - bearanyozod a napjaimat, rajongás…  Nagyon divatos növény lett, mivel a nap energiájú „elnyomó, felperzselő” szerelem is divatos manapság. Napraforgót ajándékozni, vagy napraforgó virágokkal díszített tárgyakat birtokolni nőnél a férfi hiányára, férfias kiállásra való vágyat jelent. Ha férfi adja, egyértelművé teszi vele saját birtoklási vágyát és férfiasságát.
Narancsvirág: Ártatlanság, örök szerelem, házasság, termékenység, szerencsés házasság. A szüzesség másik jelképe a mirtusszal együtt. A női nemiséget, a kibomló asszonyiságot is szimbolizálja. Halvány narancs színe is vágyfokozó hatású, izgató, erotikus. A narancsvirágból narancs lesz, azaz sok gerezdből – sok gyermekből – összetevődő egység. Ezért a termő méhű, termékeny asszonyiságot is előrevetíti. Különleges növény, mely az esküvői csokorba éppen olyan jól illik, mint a gyermekágyas asszonynak vitt csokorba.
Nárcisz: Önimádat, formalitás; Maradj olyan, amilyen vagy . Jelentése virágnyelven: „ Kacér, ábrándos lényed olyan, mint ez a szép virág: büszkén kihúzza magát, hogy azután fájdalmasan hajtsa le fejecskéjét.”.  Maradj mindig ilyen édes… A nárcisz szolga a virágok között. Kissé hajlott nyakával olyan, mintha csak egy szolgát utánozna, ahogyan ura előtt áll lehajtott fejjel. Ezért van, hogy ezt a tavaszi növényt esetenként a virágok szolgájának is nevezik; ugyanakkor az önzést, a hiúságot és a hidegséget is jelképezi. A neve egy görög mítoszból ered, amelyben az ifjú Narküsszosz beleszeret saját tükörképébe, és egész idejét a vízben tükröződő képmásának nézegetésével tölti. Büntetésképpen a bosszú istene, Nemezisz, virággá változtatta. A növény egyébként a Pireneusokban és az Alpokban őshonos. Sárga színe miatt erősen kötődik húsvét ünnepéhez. Más értelmezésben jelentése lehet üdvözlet; és színlelt kedvesség is. Önszerelem, egoizmus, de a tisztelet virága is. A görög Narküsszosz önszerelmét jelképezte, de késöbb a Biblia alapján a paradicsom virágának tekintették, s Máriával és Krisztus feltámadásával hozták összefüggésbe.
Nefelejcs: Igaz szerelem; emlékek. Miénk az igaz szerelem. Sose felejts el
Nevében hordozza jelentését. Figyelmeztet arra, hogy ne felejts! Az emlékezet, akár az emberiség egyetemes emlékezete, akár a mindennapokban való jó emlékezet megőrzése viszi előre a történelmet és az emberiséget. A visszaemlékezés üzenetét hozta el ez a kis kék virág. Az igaz szerelem virága. A hűség, az isteni parancsokról való állandó megemlékezés szimbóluma. Szerelmesek éppen úgy választhatják, mint azok, akik kedves halottjuknak akarnak üzenni vele: nem feledlek el. Búcsúzóknak, messze útra indulóknak is ez a legszebb virág ajándék. Gyakran kötik csokorba, kedves apró kék virág. Régi magyar neve szemvigasztaló. Jelentése virágnyelven: „Három szó fejezi ki a viszontlátás vágyát: ne felejts engem!”.
Nőszirom: hited reménnyel tölt el. A nőszirom jelentése, hogy üzenetet kapunk. Neve a görög szivárványra (Írisz) utal. Mária szimbóluma lett, de a szivárvány révén a Krisztus által megújított szövetség, vagyis az Újszövetség jelképe is. Jelentése virágnyelven: „Örömteljes reménnyel töltöd el szívemet, hogy azután ismét kétségek közé taszíts.” Az üzenet tehát nem döntés, vagy egyértelmű hír, olyasmi, amiből még bármi kisülhet. Nőknek a befogadást, férfiaknak az odaadást jelképezi.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése