"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 9., szombat

Jó reggelt, gyakorlatok a gyors felfrissülésért

Egyperces fülmasszázs – pillanatok alatt felpezsdít
A fülünk a talpunkhoz hasonlóan megfelel a testünk térképének. Minden terület egy-egy szervnek felel meg. A talphoz hasonlóan a fülön is rengeteg idegvégződés található, sőt a legújabb kutatások szerint a fülben is megvannak az energetikai csatornák, a meridiánok. Ha az alábbi gyakorlatokat elvégzed, a 116 pont mindegyikét elérheted, így pár perc alatt testileg és szellemileg is teljesen felfrissülsz.
1. Csípd meg mindkét fülcimpádat alul, és húzkodd meg lefelé ötször.
2. A füled felső részét fogd meg a hüvelyk- és a mutatóujjaddal, és húzd meg felfelé ötször.

3. Fogd meg a fülcimpád legfelső pontját a hüvelyk- és a mutatóujjaddal, és dörzsöld végig pontról pontra az egész füledet a fülcimpa legalsó pontjáig. Ismételd meg háromszor.
4. A középső ujjadat dugd bele a füledbe, és a csigavonalon háromszor oda és vissza erősen dörzsöld végig.
5. A kisujjadat dugd be a füledbe, és erősen nyomd lefelé öt másodpercig.
6. Ugyanezt tedd meg fölfelé is, szintén öt másodpercig.
7. A fülünkön az arc felé eső, középtájt kiugró részt az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen nyomkodd meg tíz másodpercig, majd ugyanezt az óramutató járásával ellenkező irányban is végezd el.
8. Végül a két tenyereddel hátulról nyomd előre a füleidet, miközben ötig számolsz.

Kumbhaka – az életenergia-többletért
A tudatos légzés az embert olyan életenergia-többlettel látja el, amely nemcsak fizikai egészségének eléréséhez ad segítséget, de szellemileg is frissít, lelkileg pedig megnyugtat. A kumbhaka tökéletesen megnyugtatja az idegrendszert, lassítja a szívritmust, és szabályossá teszi a szabálytalan szívműködést. A jógában az idegrendszer megfegyelmezésének és öntudatra ébresztésének leghatásosabb gyakorlataként tartják számon, egyébként az akaraterőt is fejleszti.
Így végezd:
1. Orron keresztül lélegezd be a levegőt nyolc ütemre.
2. Tartsd vissza e levegőt, miközben nyolcig számolsz.
3. A kilégzést ugyanúgy végezd, mint a belégzést: nyolc ütemre orron át.
4. Ismételd meg ezt a nyolcütemű légzést háromszor, aztán térj vissza a rendes légzésre három-négy levegővételnyi időre, majd csinálj újra három kumbhakát.

A légzésvisszatartást mindennap növelheted eggyel. A maximum harminckettő ütem lehet, de ezt csak azoknak ajánlják, akiknek kifogástalan a szívműködésük. Ha úgy érzed, hogy már megterhelő a légzésvisszatartás időtartama, akkor állj meg annál az ütemnél, amelyet még erőltetés nélkül kibírsz.

„Ébresztő” bioenergetikai gyakorlatsor – hogy jobban tudj koncentrálni
Ha gyorsan szeretnél energiához, felfrissüléshez jutni, és fokozni a koncentrációt, állj fel, és végezd el az alábbi „ébresztő” bioenergetikai gyakorlatsort. A bioenergetikai tornagyakorlatok a szervezet energiacsatornáinak, azaz a meridiáncsatornák energiaáramlásának harmonizálásán, stimulálásán, illetve az energiaáramlás blokkjainak feloldásán alapulnak.
Így végezd:
1. Két karodat váltakozva lendítsd fel és vissza ötször (mintha indián táncot járnál), ezzel stimulálod a bal és jobb agyféltekét külön-külön.
2. Majd végezz pár keresztmozdulatot a térdeidnél, azaz a jobb karral érintsd a bal térdet, bal karral a jobb térdet, miközben behajlítva emeld is fel a térdeidet, ezzel a két agyfélteke közötti kapcsolatot harmonizálod.
3. Csinálj három sorozatot a karlendítésekből és a keresztmozdulatokból.
4. Egyenesedj ki, és alkalmazd a mély be- és kilégzést, hogy telítsd magad életenergiával. Vegyél mély levegőt, majd lassan fújd ki.
5. Végezetül „alkoss” magadból rongybabát, azaz jól rázogasd meg és le végtagjaidat, és ha teheted, terülj is szét a földön ezek után.

Ujjmasszázs – a szellemi frissességért
Ez egy villámmasszázs, melyet munka közben vagy akár az iskolapadban is észrevétlenül elvégezhetsz, ha lankad a figyelmed.
Így végezd:
1. Fogd meg az egyik kezeddel a másik kéz hüvelykujját, és kezd el csavarni bentről, az ujj tövétől kifelé, az ujj hegye felé, mintha dugót akarnál kihúzni egy üvegből. Ismételd meg háromszor, majd tedd ugyanezt a többi ujjal is.
2. Helyezd a jobb tenyeredbe a bal kezedet, és masszírozd át a hüvelykujjaddal a bal tenyered mutató-, középső, gyűrűs- és kisujj alatti dombját. Mindegyik dombon végezz hat körkörös mozdulatot, majd masszírozd meg a másik kezedet is ugyanígy.
3. Hagyd a tenyeredben a kezedet, és a hüvelykujjaddal most a mutatóujjadat masszírozd meg egy fel-le irányú mozgással. Először az alsó ujjpercet, majd a felsőt, végül az ujj hegyét hat-hat másodpercig, jó erősen.
4. Végezetül masszírozd át a kisujjak felső percét is ugyanezzel a technikával.

Az öt tibeti jógagyakorlat
Az öt tibeti gyakorlatsor rendszeres beütemezése megéri a fáradságot és az időbefektetést, mert elvégzésével sokkal jobban és kiegyensúlyozottabban fogod érezni magad testileg, lelkileg és szellemileg is. Kezdetben minden gyakorlatot háromszor végezz, majd hetente kettővel folyamatosan emeld a gyakorlatok számát, amíg el nem jutsz a huszonegyig. Azután már csak ezt ismételgesd napi rendszerességgel.
Így végezd:
1. Álló helyzetben balról jobbra kezdj el forogni nyitott szemmel egészen addig, míg enyhén el nem szédülsz. Közben a két karod oldalsó középtartásban van, tenyérrel felfelé. A gyakorlat célja az energiaáramlás felgyorsítása.
Ha úgy érzed, hogy a szédülés megszüntetése után a legjobb lenne leülni vagy lefeküdni, mindenképpen tedd meg. Idővel egyre több forgásra leszel képes.
2. Feküdj le hanyatt a földre egy vastag szőnyegre vagy nem túl kemény talajra. Két karodat helyezd kinyújtva szorosan magad mellé, a tenyerek nézzenek lefelé, az ujjaidat zárd össze. Emeld fel a fejedet annyira, hogy az állad érintkezzen a mellkasoddal, és ezzel egy időben a kinyújtott lábaidat is emeld fel úgy, hogy merőlegesek legyenek a talajra, majd lassan engedd vissza a fejedet és a lábaidat is kiinduló helyzetbe.
3. Térdelj fel egyenes törzzsel, kezeidet tedd a combjaidra. Most hajtsd a fejedet a nyakaddal együtt előre úgy, hogy állad szinte a mellkasba fúródjon. Aztán finoman hajtsd hátra a fejedet és a nyakadat, amennyire csak tudod, úgy, hogy a gerinced enyhe boltívet alkosson. Eközben a combodba kapaszkodhatsz.
4. Kinyújtott lábakkal, egyenes derékkal ülj a földre. Lábfejeid kis terpeszben, egymástól kb. 30 cm-re legyenek. Tenyereidet tedd a csípőd mellé, a földre úgy, hogy az ujjak előrenézzenek. Most hajtsd előre a fejedet, majd lassan hátra, és eközben emeld meg a törzsedet vízszintesig, a tenyeredre és a talpadra támaszkodva, aztán engedd vissza a tested kiinduló helyzetbe.
5. Helyezkedj el nyújtott karú fekvőtámasz pozíciójában. Kilégzésre engedd le a lábaidat és a csípődet a földre, és szorítsd össze a farizmodat. A karok végig nyújtva maradnak. Belégzéskor pedig a csípődet told ki a plafon felé, amennyire csak tudod. Ebben a pozícióban feszítsd meg az összes izmodat, majd engedd vissza a testedet kiinduló helyzetbe.
1_1.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése