"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 9., szombat

Nyári esték, itt a grillszezon

A grillsütés jó dolog, azonban könnyen el lehet rontani, az ételek sokszor megégnek, kiszáradnak vagy nyersek maradnak, de egy kis tapasztalattal, odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával ezeket kikerülhetjük.

Íme néhány grillezési tipp:
Halakat érdemes nyársra húzni, vagy alufóliába csomagolva sütni, párolni (az alufóliánál egészségesebb a banánlevél, szőlőlevél, kukoricalevél, de akár a sütőpapír használata!)
A húsokat, halakat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az íz miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak,  továbbá puhábbak és szaftosabbak lesznek. Azonban ne vigyük túlzásba se a pácolás idejét – maximum 2-6 óra húsoknak, 1 óra halaknak, fél óra zöldségeknek.
A pác legyen egyszerű, de sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de  ne felejtsük el közvetlenül grillezés előtt megsózni a húsokat!
Zöldségeket legjobb feldarabolni, bepácolni és nyársra vagy fapálcikákra húzni. Remek grill zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, édes burgonya, paradicsom. Hagymát, fokhagymát is felhúzhatunk, ezeket ne pucoljuk meg, és ne is vágjuk fel, hanem héjastól tegyük a nyársra. Főzzünk meg félig néhány krumplit, kukoricát és grillsütőn már csak párolni és barnítani kell egy kicsit.

                             Kép

Néhány pikáns pác:
Sertéshúsokhoz: méz, dijon mustár, borecet, olivaolaj vagy bazsalikom ecet és tört bors
Bárányhúshoz: paprika, fokhagyma, olivaolaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olivaolaj, fokhagyma
Halakhoz: olivaolaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, olivaolaj, zöldfűszer
Rákhoz: thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitromlé
Csirkéhez: méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma,olivaolaj
Marhahúshoz: olivaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai 5 fűszerkeverék

                             Kép

A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától függ, a lávaköves grillsütőn gyorsabban elkészülnek az ételek.  Általában  5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, rákos és halas nyársak. Kb 20- percig kell sütni a csirkecombot, marha és sertés szeleteket. Egy egész csirke sütési ideje (grillen, vagy nyárson) 50-60 perc.

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik – lávaköves sütőn is csak akkor, amikor alaposan felmelegedett a grill! Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.

 Ne süssünk erős tűznél, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek! Különösen egész húsok, kenyér sütésénél alkamazzuk az indirekt grillezést (parázs a grill két oldalán egyenletesen elolvasztva, fedő használata).

Ajánlatos fedeles grillt (pl gömbgrillt) használni, mert a sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki.

Először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsuk meg akkor, amikor a hőtől kifehéredik.
Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csakis grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket. Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de a legfontosabb, hogy  kellően átsüljenek (főleg csirke és halfélék!) Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.

                             Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése