"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 27., szerda

Időjárás, frontok

Már megint front van…

A frontbetöréseket megakadályozni nem tudjuk, ezért nekünk kell hozzájuk alkalmazkodni és védekezni ellenük. Honfoglaló őseink a frontok szempontjából nem egy nyugodt területet választottak, hiszen a Kárpát-medencében évente körülbelül 120 front alakul ki.

Mi történik szervezetünkben frontbetöréskor?
A levegő hőmérséklete, légnyomása, páratartalma, sőt a levegő elektromos töltése is megváltozik. Mindezek akár viharos gyorsasággal is. Az élet lényege, hogy a szervezet állandó belső egyensúlyt kialakítva tud működni. Ezt a belső egyensúlyi állapotot, az ún. homeostasist a frontok felborítják. Ezt a felborult egyensúlyt a szervezet igyekszik minél előbb helyreállítani.
A meleg hatására a hajszálerek kitágulnak. Az ehhez társuló izzadás pedig fokozza a hőleadást, ezáltal nemcsak folyadékot veszít a szervezet, hanem ásványi anyagokat is. Az ásványianyag-vesztés pedig szintén kihat a vérnyomásra. Verejtékezéssel főleg nátriumot veszítünk. A kitágult hajszálerekben több vér kering, ami az egész keringési rendszerre kihat. Változik a vérnyomás, a pulzusszám emelkedik.
De mindez nemcsak a keringési rendszerre, hanem a légzőrendszerre is kihat. Emelkedik a percenkénti légvételek száma, fokozódik a veseműködés is, mivel a vesének újra helyre kell állítania a só- és vízháztartás korábbi egyensúlyát.
Tehát láthatjuk, hogy a front megterheli a szervezetet (kiét jobban, kiét kevésbé). A front lényege, hogy hirtelen felborul a szervezet egyensúlya, és ezt igyekszik minél előbb helyreállítani.
Időjárási frontok

A hidegfront hatásai

Hidegfront betörésekor, főleg ha az viharos, csökken a levegő hőmérséklete és páratartalma. Viszont növekszik a levegő nyomása (a légnyomás). Fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer izgalma, minek következtében csökken a vérnyomás, gyengül a szív működése, a reumatikus fájdalmak erősödnek, az arra hajlamosaknál gyakrabban alakul ki a migrén, mely lehet egy- vagy kétoldali. Az addig tűrhető fájdalom szinte elviselhetetlenné válik.
Növekszik a balesetek száma, főleg a közlekedési, mert megnyúlik a reflexidő. Az alvás mélyül és könnyebb lesz az elalvás is. Egyre több az epe-, a vesegörcs. Több az asztmás roham, mely nehezebben múlik el. Fokozódik a trombózisveszély, egyre több az agyvérzés, agylágyulás. Gyakoribb az ízületi gyulladás. Több a bélgörcs is. És nem utolsósorban csökken a munkabírás.

A melegfront hatásai

Melegfront betörésekor emelkedik a levegő hőmérséklete és páratartalma, viszont csökken a nyomás és fokozódik az anyagcsere. Növekszik a szív frekvenciája, emelkedik a vérnyomás, fokozott teher hárul a szívre.
A vércukor szintje is emelkedik. Ez főleg a cukorbetegeket terheli. Növekszik a vérzésre való hajlam. Gyakrabban fordul elő orrvérzés. Többen ingerlékennyé, nyugtalanná válnak; sokan panaszkodnak álmatlanságra és nő a depresszióra való hajlam is. Tompul a figyelem, s nőhet a dekoncentráltság.  
 A szívbetegeket szintén megterheli a melegfront. Megváltozik a vér folyadék- és ásványianyag-tartalma (növekszik a kalcium- és a káliumtartalom). A verejtékezés miatt csökken a vér vízmennyisége, ezáltal besűrűsödik, ami szintén növeli a trombózisveszélyt.

Tehetünk valamit a frontok ellen?

A frontra érzékenyek hallgassák a meteorológiai előrejelzéseket. Öltözködjenek mindig a várható időjárásnak megfelelően és ne feledjék szokásos gyógyszereiket bevenni. De nagyon vigyázzunk arra, nehogy minden tünetünket a frontra fogjuk, mert előfordulhat, hogy akár egy szívinfarktust, egy agyérgörcsöt vagy -vérzést nem veszünk észre.

Forrás: Patika Magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése