"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 4., hétfő

Egészség , nyár

m__lna.jpgAz idő nyomot hagyó jeleinek kicselezésére legfőképpen táplálkozásunkon kell változtatni! Számos kutatás tanulmányozta már az öregedést befolyásoló tényezőket. Gyakran hallunk olyan visszatérő fogalmakat, mint kollagén, szabad gyökök vagy antioxidánsok. Mit is jelentenek pontosan ezek?
A ráncok kialakulásáért a testben elszaporodó káros szabad gyökök a felelősek, mert azok roncsolják a sejtfalakat, beavatkoznak a sejten belüli mechanizmusba, olyan károsodást idézve elő, amelyek rákos megbetegedéseket, agyvérzést okozhatnak, esetleg megnövelik a szívinfarktus kockázatát. De roncsolják a kötőszövetek rugalmasságát is, mivel erőteljesebb ráncosodást idéznek elő.
Antioxidánsok a szabad gyökök ellen
 

A szabad gyökök ártalmas hatásait az antioxidánsok ellensúlyozzák. Az antioxidánsok és a szabad gyökök egymáshoz viszonyított aránya befolyásolja az öregedés menetét, vagyis ha fiatalos, ránctalan bőrt akarsz magadnak, akkor fogyassz minél több antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsöt. A legfontosabb antioxidáns tápanyagok az A-, C- és E-vitamin, valamint a szelén, amelyből nagyon sokat tartalmaznak a sötétpiros gyümölcsök.

Bőrünk 75%-a kollagénszövetekből áll, a kollagéntermelés azonban az életkor növekedésével csökken. Emiatt korunk előrehaladtával bőrünk egyre szárazabbá válik. A nyári szezon dúskál a jótékony gyümölcsökben: málna, cseresznye és meggy, mind bővelkednek C-vitaminban, és segítik megőrizni a test fiatalosságát.

Amerikai tudósok az élelmiszerek antioxidáns-tartalma alapján összeállítottak egy top 20 élelmiszerlistát, amelybe a bogyós gyümölcsöket is besorolták. Egy marék málna vagy eper naponta csodálatosan megvédi bőrünket, ráadásul rákmegelőző hatásuk is van, ami szintén a magas antioxidáns-tartalommal magyarázható. A málnában sok az ásványi anyag, és magas a C-vitamin-tartalma is. Van benne még A- és B-vitamin, növényi rostok, ugyanakkor csekély a fehérje- és a zsírtartalma.
A népi gyógyászat a levelét teaként is felhasználja főleg cukorbaj, vese- és hólyagbántalmak esetén. Erős izzasztó hatása is van. Utolsó hónapos kismamáknak kifejezetten ajánlják a fogyasztását, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az rugalmasabban tágul.
Fogyasztható frissen, esetleg szörpként, lekvárként (csak legyen tartósítószer- és adalékanyag-mentes), de péppé zúzva az arcra kenve külsőleg is hatásos bőrszépítő pakolás.

A cseresznye olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hatékonyan megvédik szervezetünket a szabad gyökök káros hatásaitól, a gyulladásoktól. Sok benne az A-vitamin, a C-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin, és jelentős még a folsav- és vastartalma is. Bővelkedik tehát ásványi anyagokban és nyomelemekben. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és a csontok fejlődésére, ezért már kisgyerekkorban hasznos desszert.
Minél érettebb és sötétebb a színe, annál édesebb az íze.
Kiválóan alkalmas vízhajtó kúrának. A salakanyagokat hatékonyan eltávolítja a szervezetből, ráadásul kellemes fogyókúrás étel is, mivel 10 dkg cseresznye kevesebb mint 70 kalóriát tartalmaz.

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan a meggy is bőven tartalmaz flavonoidokat, és jelentős antioxidáns hatása van. Ezáltal segíti megőrizni a vénák falának rugalmasságát, enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást.
A népi gyógyászatban már régóta ismert; a meggyfa levelei gyulladásgátló hatásúak, hatékony ellenszer meghűlésre, akárcsak puffadás esetén is. Fogyasztása kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek az emésztésével gond van. Jótékonyan hat a vérre, serkenti a máj és a vese működését

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése