"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 27., szerda

Balaton átúszás, kiállítások




Kiállítás: A Zsolnay legenda
Balatonfüred, Vaszary Villa – július 24-től augusztus 8-ig

A kiállítás középpontjában azok a szecessziós Vulkán vázák állnak, melyek a Zsolnay által nemrégiben indított limitált szériás gyűjtőprogram első darabjai. Az eredeti mesterművek Sikorski Tádé formatervei alapján készültek, motívumaikat Darilek Henrik tervezte a 20. század fordulóján. A kitörő vulkánt és a környező pineafákat ábrázoló három különböző változat az éjszaka, a hajnal és a napvilág színeiben pompázik. A világon ma is egyedülálló eozin technikával készülő különlegesség a Zsolnay három mesterfestőjének munkáját dicséri.

Kiállítás: Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság
Budapest, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum július 23-tól szeptember 26-ig

Az erényöv használatának eredete a közhiedelem szerint a keresztes háborúk korába nyúlik vissza és célja az asszonyi hűség kikényszerítése, biztosítása volt. Az elképzelés hamis. Valójában egy 18. századi mítoszon alapul, amely a 20. század végéig nemcsak a tudományos, és ismeretterjesztő irodalomban maradt fenn, hanem a nagyobb és kisebb múzeumok gyűjteményei is adatokat próbáltak szolgáltatni hozzá. Az erényöv valódi története az elmúlt 500 év mentalitástörténetének, szexualitás-történetének, orvostörténetének és muzeológiájának torzításokkal, hamisításokkal és visszavetítésekkel gazdag láncolata, amely sokkal inkább a modern korról szól, pontosabban arról, hogy a modern kor a felvilágosodás századától kezdve hogyan akarta a középkor és a reneszánsz kultúráját szemlélni.
A kiállítás ennek az elképzelt középkori tárgynak hamisított múzeumi műtárgyakkal alátámasztott kivetítési kísérletét tárja a látogatók elé.


A meteorológiai szakemberek véleményét figyelembe véve, egyetértésben a Balatoni Vízirendészet vezetésével a Balaton-átúszás szervezőbizottsága ismét úgy döntött a várható rossz körülmények miatt (szeles-hűvös idő, hideg víz, zápor-zivatar), hogy a július 23-i Balaton-átúszást elhalasztja. Az új időpont a korábbi terveknek megfelelően július 30-a szombat, melynek tartaléknapja 29. (péntek), 31. (vasárnap), valamint augusztus 5-6-7" - áll a magyar mellett angolul és németül is megjelentetett értesítésben.
Tavalyelőtt egy híján 9300-an teljesítették a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távot a 28. Balaton-átúszáson, egy éve viszont a rossz idő miatt nem tudták megtartani a rendezvényt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése