"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 9., szombat

A Jeli arborétum

Ha nemcsak friss levegőre, nyugalomra, csendre és a természet közelségére vágytok, de szívesen sétálnátok százéves fenyők és tölgyek, különleges növények és virágok között, vegyétek célba hazánk legszebb arborétumainak egyikét

 Vas megye gyöngyszemeként számon tartott, közel 107 hektár területű Jeli Arborétumot 1922-ben gróf Ambrózy-Migazzi István kezdte gondos tervezéssel kialakítani.


Több tucat fenyőt, tuják, tiszafák, babérmeggyek és madárbirsek tömegét ültette el itt, a sétautakat pedig páfrányokkal, nárciszokkal és illatos liliomokkal szegélyezte. A kialakult mikroklíma alkalmas lett az ezerszínű és bódító illatú rododendronok számára is, amelyek azóta is meghatározó lakói a kertnek.
Az 1960-as években tájkörzeteket alakítottak ki, melyek Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán erdőit mutatják be. Napjainkban a fenyőfélék száma meghaladja az ötvenet, és a nyírfagyűjtemény 39 fajtáján kívül is számos lombos fafaj, örökzöld és lombhullató cserje lakja a birtokot. Az arborétum lassan megtelt sétautakkal, padokkal és útbaigazító táblákkal, és esőházak épültek a tavaszi záporok esetére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése