"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 13., csütörtök

A fahéj


A legismertebb fűszerek közé tartozik a fahéj. Ceylon és a Szunda szigeteken valamint Kanadában vadon növő fák ágairól hántották le a sötétbarna színű fűszert, amit Cinnamomi cortexnek neveztek. Íze kesernyés-édeskés, picit csípős és illata jellegzetes. Legjobb minőségű a ceyloni, kínai és a malabári fahéj. Őrölt és darabos állapotban árusítják.
 Eleinte a Kínából származó fahéjat vagy kassziát használták. A keresztes vitézek később szerelmi bájitalt készítettek belőle. A XII. században Hildegard, a német rendfőnöknő már homloküreg-gyulladásra, megfázásra és náthára is javasolta. 1505-ben fedeztek fel a portugálok Ceylonon egy különleges és teljesen más fahéjat, mely a legjobb minőséget képviseli. A XVII. századi Európában a konyhában alkalmazták, és gyógyító képességeit csak a XIX. században fedezték fel újra, amikor gyomor- és méhbántalmakra használták. A fahéj illata meleg, fűszeres, ha borzongunk, betegnek érezzük magunkat vagy rossz a hangulatunk, akkor tanácsos az illatlámpába fahéjolajt tenni, mert a fahéj illata ilyenkor melegítő, vigasztaló hatással van ránk.




Ez az olaj kiválóan keverhető a narancsolajjal, ilang-ilanggal, jázminnal, szantálfával.

A fahéj kiválóan harmonizál még a gyömbérrel, köménnyel, szegfűszeggel, vaníliával, kurkumával és szerecsendióval is.

Őrölt állapotban: mézeskalács, almáslepény, rétes, diós sütemény, és rizsételek készítésére is használják. Egész állapotban: kompótok, gyümölcslevesek, mártások, italok készítésére használják. A fahéjat, állagától függetlenül, száraz, fénytől védett helyen kel tárolni.

Tipp: Molylepke távol tartására szárítsuk meg két narancsnak a héját, és tegyünk közé fahéjat. Kitűnő illata van, és a molylepkéket távol tartja a szekrényben tartott ruhá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése