"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 21., péntek

Gyors, finom bögrés sütemények

 Joghurtos bögrés

Hozzávalók:

1 bögre cukor, 4 db tojás, fél bögre étolaj, 2 bögre liszt, 1 cs. sütőpor, 1 pohár joghurt, 1 kanál sütőrum, 10 dkg étcsokoládé.

A krémhez: 3tojás, 6 dkg liszt, 10 dkg cukor, 3,5dl tej.

A cukrot a tojást az étolajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a joghurtot, a sütőrumot és jó alaposan kikeverjük. Végül beleszórjuk a tört csokoládét. A tepsibe sütőpapírt teszünk és egyenletesen beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük, majd takarékra vesszük a hőfokot és még 20 percig sütjük.

A krémhez a 3 tojás sárgáját fél deciliter tejjel és a liszttel habosra keverjük, felöntjük a maradék tejjel és folyamatos keverés mellett takaréklángon addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a felvert fehérjét. Amikor a tészta megsült kettévágjuk és megkenjük a krémmel, a tetejét pedig megszórjuk porcukorral.

Barackos lepény

Hozzávalók:

5 bögre barackbefőtt, 20 dkg vaj, 1 bögre cukor, 2cs., vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, és leve,2 bögre liszt, 15 dkg keményítő, 1cs. sütőpor, 6 tojás, só, porcukor.

A barackokat kettévágjuk, és lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a tepsit kibéleljük sütőpapírral.

A vajat 3/4 bögre cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, citromhéjjal és a citromlével habosra keverjük. 1,1/2 bögre lisztet, 10 dkg keményítőt összekeverünk a sütőporral. A vajhoz hozzákeverünk 3 tojást, majd ezt is a lisztes keverékhez adjuk.

A tésztát a tepsibe simítjuk, és a tetejét kirakjuk a barackokkal, majd 160 fokon 15 percig sütjük. A megmaradt tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgáját a maradék ¾ bögre cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a maradék 2 dkg lisztet és 5 dkg keményítőt, és a végén a felvert tojáshabot. Óvatosan összeforgatjuk, majd a tésztát kivesszük a sütőből, rákenjük a tojásos masszát és visszatoljuk a sütőbe. Kb. 20 percig sütjük még, kivesszük, hagyjuk kihűlni és porcukorral megszórva tálaljuk.

Kevert almás sütemény!

Gyors bögrés almás süti recept, amely nagyon gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

3 bögre liszt, 2 bögre cukor, 1 sütőpor, 3 tojás, 3 bögre reszelt alma, kevés fahéj, csipet só, tortabevonó.

A tojássárgáját kikeverjük cukorral, majd a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájához hozzákeverjük a reszelt almát, a lisztet, a sütőport, a fahéjat, majd a legvégén óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habját is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni és a tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése