"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 30., vasárnap

Búcsúzik az Ó Esztendő.

"Temessük el vidámságban
Üljük torát szép pompában.
                            Az Új Évre minden jót,
                            Pénzt, meleget, mogyorót.
                            Boldogságot, békességet,
                            Ne veszítsd a reménységet.
                                                        Ősz Lantos"   

A remény

A remény olyan, mint a levegővétel, észre se vesszük, annyira hozzánk tartozik. De nagyon érzékenyek vagyunk a hiányára. A remény energiát ad, életben tartja a változásba vetett hitet. Gyakran nem tudjuk, honnan van bennünk a remény,és mi tartja életben, azt viszont nagyon is érezzük, hogy fenntart és éltet minket.Így tartja a mondás is: addig élünk, amíg tudunk reménykedni.A remény érzése létezésünk alapjával van kapcsolatban: aki remél, az vár még valami jót az élettől. A remény az egyik legalapvetőbb pozitiv érzelem.
Miért nehéz boldognak lennünk? Gyakran azért, mert túlságosan és görcsösen szeretnénk azok lenni. Vagy még inkább azért, mert túlságosan pontosan meg szeretnénk határozni, hogy mitől és hogyan is lehetnénk boldogok. Tele van a fejünk elvárásokkal. Úgy járunk-kelünk a világban, mintha egy képzeletbeli listát ellenőriznénk: mi az, amit már sikerült megszerezni, és mi az, ami még hiányzik. A lista minden tétele valahogy így kezdődik: Boldogabb és elégedettebb lennék, ha... És jönnek szép sorban a feltételek, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy itt és most örüljünk a világnak, magunknak, másoknak. Amikor Boldogság-zsarnokhoz kötjük a boldogulásunkat, akkor sokat markolunk, de gyakran keveset fogunk. A boldognak festett jövőhöz képest a jelen szegényes lehet, ami még fokozza is az elégedetlenségünket. Elvárásaink hajszolása közben nem marad időnk, energiánk a valóságot értékelni.

Egy parányi, kékesfehér színű golyó a hatalmas világűrben - ez a mi otthonunk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése