"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 12., szerda

Halászati babonák

 A halászat fontosságát az őskorból származó leletek is alátámasztják, ám a táplálékszerzés eme formája még napjainkban is él, így nem meglepő, hogy az eltelt idő alatt számos babona alakult ki a halászok körében.



A halak és a Biblia
A Bibliában számos utalást találhatunk, hisz többször is megemlítik a halászatot és a halak fontosságát, nem véletlen, hogy sok vallási szimbólum is ide kapcsolódik. A horogra akadt hal a a bűnhődő gonoszt jelképezi, az apostolok közül többen is halászok eredetileg, de gondoljunk csak a Jónást elnyelő lényre, vagy arra, hogy Izrael helyreállítása idején halászokat hívnak az emberek összegyűjtésére. A hal később Jézus Krisztus jelképé vált.
Nő a fedélzeten
Persze a bizonytalan kimenetelű és csöppet sem veszélytelen vízi kalandozások számos hiedelem kialakulását eredményezték egészen a hajó építésétől kezdve a vízrebocsátáson át a kikötőbe érésig. Az egyik legismertebb babona óva int, hogy nő kerüljön a fedélzetre, hisz ez haragossá teheti a tengert.
Persze emögött a hiedelem mögött az áll , hogy úgy vélték, hogy a nők sem fizikailag, sem lelkileg nem alkalmasak arra, hogy egy hajó fedélzetén tartózkodjanak, hisz semmi hasznukat nem veszik, csak hátráltatják a legénységet, hisz elvonják a figyelmet. A leleményes vízi kalandorok azonban megtalálták a módját, hogy lecsillapítsák a tengert, hisz a hajó elején található fedetlen keblű nőalakoktól a háborgó tenger elszégyenli magát és lecsillapodva visszahúzódik.

Egyes népeknél úgy vélik, hogy a hajón való suttogástól haragossá válik a tenger. A legbalszerencsésebb dolog kifordított ruhával hajóra lépni, viszont , ha hajó fedélzetére lépéskor megfordulunk a sarkunkon, akkor megtéveszthetjük a balszerencsét.
Széndarab és tabuk
A thai halászok a szerencse érdekében szalagokat kötnek bárkáikra és a tenger istennőjéhez imádkoznak. Az íreknél mindig jobb oldalról kell a hajóba beszállni és nem lehet zöld színű a hajó. A fedélzetre dobott széndarab ritka jó fogást jósol. A skótok babonás halászai a szombaton tartott esküvők után egy hétig nem szállhatnak vízre, hacsak nem akarják megkísérteni a sorsot, illetve nem ejthetik ki babonából a lazac, a disznó, patkány, pap, só szavak, illetve egyes családneveket sem mondhatnak ki. A hálót Luca napján vagy holdtöltekor kell megkötni és néha meg kell sózni egy kicsit, hogy elvakítsa a gonosz vízi tündéreket. Egy másik régi babona szerint a halászok feleségének addig nem szabad fésülködniük, míg uruk a tengeren van.

Forrás: Rostás Erzsébet,
Halászati babonák


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése