"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 8., szombat

Fehér karácsony

Már a huszadik században is érzékelhető volt, hogy a fehér karácsony valószínűsége folyamatosan csökken az északi féltekén. A meteorológusok szerint ez a tendencia nem fog megfordulni, 2100-ra még a jelenleginél is ritkább lehet a fehér karácsony a klímaváltozás miatt. Friedrich-Wilhelm Gerstengarber, a potsdami klímakutató intézet munkatársa szerint az évszázad végére sok helyen ritkaságszámba megy majd a fehér karácsony.

 Száz éve Berlinben 20 százalékos volt a fehér karácsony valószínűsége, ami mostanra 15 százalékra csökkent; a kutató szerint elképzelhető, hogy 2100-ra ez az érték ötszázalékosra zuhanhat, azaz húszévente egyszer láthatunk majd fehér karácsonyt a német fővárosban.

A helyzet az északi országokban sem jobb. Pal Prestrud, az oslói nemzeti éghajlat- és környezetkutató központ munkatársa elmondta, hogy míg 1900 körül évente átlagosan 150 napon volt sífutásra alkalmas, legalább 25 centiméter vastag hóréteg, ez mostanra átlagosan 100 napra csökkent. És hiába, hogy Dickens Karácsonyi éneke Londonban játszódott, és a szerző havas utcákat és korcsolyázókat is emlegetett bennük – ami azt sejteti, hogy a szigetországban is jellemzők voltak a zord telek –, a tengerközelben fekvő vagy enyhe kontinentális éghajlatú városokban, mint London vagy Párizs, már most is igen ritka a karácsonyi hó.


S hogy lesz-e fehér karácsony most 2012-ben? - egyenlőre csak jósolgatni, és reménykedni tudunk. . Mivel az év eléggé száraz volt, sokan úgy gondolják, hogy a természet még év végéig behozza magát, és karácsonykor bizony hullanak majd a hópihék. Meglátjuk...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése