"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 2., vasárnap

Akupunktúra

Az akupunktúra eredete

Az akupunktúra egy ősi kínai gyógymód, a hagyományos kínai orvoslás egyik ága. Az akupunktúra csak része a keleti orvoslásnak. 
Pontos időbeni eredetét nem lehet meghatározni, de az tény, hogy az i.e. 10.000-4.000 év körüli időkből származó hegyes köveket (ú.n. pien-eket) már valószínűleg ilyen beavatkozásokra használták. A hagyomány szerint ezekben az ősi időkben kő-, csont- és bambusztűket használtak, ezeket váltották fel a fémtűk, melyek aranyból és ezüstből készültek. Manapság rozsdamentes acélötvözetből készült tűket használunk, ezüst vagy réz nyéllel.
Az i.e. 3. századból származik az egyik legősibb orvosi könyv: a Sárga Császár Belgyógyászati Könyve (Huang Ti Nei Ching), mely máig kiindulási alapként szolgál a keleti orvoslással foglalkozók számára. A mű foglalkozik a kínai medicina alapteóriáiával (az öt elem tannal, yin és yang viszonyával), meglepően pontos leírást ad az anatómiai viszonyokról (többek közt a vérkeringésről - 2000 évvel Harvey előtt!), kérdés - felelet formájában próbál választ adni különböző klinikai tünetekre, foglalkozik a helyes légzéstechnikával, masszázzsal, moxibuszcióval. A könyv második része a Ling Shu ("Az akupunktúra") leírja a meridiánrendszert (az akupunktúrás csatornák rendszerét), foglalkozik a szúrástechnikával és a tűk fajtáival.

  A hagyományos kínai gyógyászat olyan élő egységként tekint az emberi testre, amelyben a meridiánokon át kozmikus életenergia áramlik. A jó közérzet és jó egészség alapja az életenergia megfelelő tempójú és elegendő mennyiségű, akadálymentes áramlása. Az energiapályákon, a meridiánokon helyezkednek el az akupunktúrás pontok, melyek a bőr alatt, az irharéteg sejtszöveteiben találhatók. Ha zavar keletkezik az energiaáramlásban, úgy a meridián-rendszereket alkotó pontokat stimulálják vagy nyugtatják különböző energiaharmonizáló eljárásokkal.


Az emberi test rezgése. Ősi tanítás, hogy minden emberi testnek van egy alapvető rezgése, és ha rá tudunk hangolódni erre a frekvenciára, úgy a magunkkal való kapcsolatunk egészségesebbé és gazdagabbá válik. Hasonló ez ahhoz a vélekedéshez, miszerint a földnek is megvan a saját frekvenciája, és jó hatása van ránk, ha összhangba kerülünk ezzel a frekvenciával.

Chi. A tradicionális keleti orvostudomány az életet adó erőt nevezi csinek. A csi különleges, közvetlenül a bőr alatt lévő pontokon, az úgynevezett akupunktúrás pontokon keresztül áramlik a testben.

Csakra . A szó jelentése forgó kerék, örvény. Kultúránkban az emberi test energiaközpontjait illetik a szóval. Úgy tartják, a tölcsér alakot formázó energiaörvényeken keresztül vesszük fel és adjuk le a szervezetünk működéséhez szükséges energiafajták többségét. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már felvételeken meg tudják jeleníteni a csakrákat, így egyre többen bizonyítottnak tekintik a létezésüket és elismerik a test egészséges működésében betöltött szerepüket. Eszerint az emberi testben 6 pár fő csakra, ezen túl pedig számtalan kisegítő csakra található.
Minden csakra kapcsolható egy meghatározott hanghoz. Bizonyos eszközökkel, például gongokkal, harangokkal, pontosan behangolt hangvillákkal az egész csakrarendszer energetizálható és újraegyensúlyozható, használatukkal növelhető a test természetes rezonanciája.
Első csakra hangja: C
Második csakra hangja: D
Harmadik csakra hangja: E
Negyedik csakra hangja: F
Ötödik csakra hangja: G
Hatodik csakra hangja: A
A Hetedik csakra hangja: H (B)

Gongterápia. Hangokat nemcsak a fülünkkel, hanem a sejtjeinkkel is képesek vagyunk érzékelni. A gong rezgéseit a test könnyen átveszi, hiszen a víz (mely testünk háromnegyed részét képezi) testünk minden pontján megtalálható, így a rezgésen keresztül sejtszinten, a sejtmembránt megmozgatva az egész szervezetben erőteljes anyagcsere folyamatot indít el. Gong játék közben a felharmonikusok olyan spektrumát halljuk, amik nyomáshullámokat gerjesztenek, s a test energiaközpontjaira erőteljes hatást gyakorolnak. A gong hangja segít megszabadítani a negativitástól, haragtól, aktivizálja a szervezet öngyógyító képességeit, harmonizál, tisztít, gyógyít. Mostanság nők és férfiak körében egyaránt kedvelt eszköz a fiatalság megőrzésének eszközeként. Megfigyelhető, ösztönösen is milyen tisztelettel közelítenek az emberek a gonghoz.

Hangterápia. A rezgésterápia legősibb formája. Tapasztalatok szerint a hang mint rezgésforma számtalan módon felhasználható a biológiai folyamatok szabályozásában, pszichés feszültségek oldására, a hangulat módosítására. Az energiamezők növelésének, az életöröm serkentésének utolérhetetlen módja. Ilyen módszer például a tonizálás, amikor annak érdekében, hogy testünk sejtjeinek rezgése megváltozzék, kibocsátunk egy magánhangzót, s azt hosszan kitartjuk. A túltonizálás felhangos éneklés néven ismert, míg a kántálás , mint az egyik legrégibb éneklési technika, hagyományosan sprirituális célokat szolgált. Azok, akik rendszeresen kántálnak, vitalitást, örömöt, belső békét tapasztalnak meg. Egyesek szerint tisztítja a csakrákat, és segít helyreállítani a test energiarendszerének harmóniáját. A mantra minden egyházi vagy spirituális szertartásnak lényeges eleme, mintegy szent hang. Gyógyító dalok elnevezéssel illetjük azoknak a hangoknak és szavaknak az éneklését, melyeket gyakran magunk költünk magunknak azért, hogy felvidítsanak, megnyugtassanak, biztassanak, felemeljenek. Jóllehet a tudomány még mindig szkeptikus ezekkel az újnak titulált, valójában ősrégi gyógyító eljárásokkal szemben, azonban akiknek használt, ők elkötelezett híveivé válnak.

Meridián. A hagyományos kínai gyógyászat jól ismerte az emberi test energiapályáit és működésének törvényszerűségeit. Meridiánnak nevezték el azokat az energiapályákat, amelyeken keresztül az életenergia áramlik az emberi testben.

Om. Archaikus iratok úgy tartják, az OM, vagy másként írva OHM volt az első hang a világban. Ez a teremtés őshangja. Megszólaltatásával az univerzum vibrációi válnak hallhatóvá. Az ember sejtjei erre az alaphangra vannak „behangolva”. Az OM szó intonálása tehát kapcsolatba hoz bennünket a legmagasabb rezgéssel.

Rezgés. A rezgés és hang fogalma nehezen választható szét. Ennek oka, hogy esetenként a rezgés hanggá, a hang rezgéssé alakul át, az ember pedig mindkettőt érzékeli. A köznyelvben azt a folyamatot, tényt nevezzük rezgésnek, melynek során valami rezeg, rezgésbe jön. A rezgő tárgy rezgését átadja a környező levegőnek. A levegőben a rezgés hatására sűrűsödések és ritkulások keletkeznek és terjednek, mely jelenség a levegő nyomásingadozásával jár. Ez a nyomásingadozás jut el a fülünkhöz, és a dobhártyát rezgésbe hozza, a hanginger hatására pedig az agyunkban hangérzet keletkezik. A rezgési idő az az idő, amely alatt a rezgő mozgást végző test mindkét szélső helyzetét érintve kiindulási helyzetébe visszatér. Rezgésszámnak nevezzük a másodpercenkénti rezgések számát.

Sejtmasszázs vagy hangmasszázs (hangfürdő). Legtöbbször gongokat vagy tibeti hangtálak egy csoportját használják erre a célra. A hangszerek gazdag rezgéstartománya újra megteremti a szervezet megzavart egyensúlyát, azaz segít visszanyerni az egészséget. Számtalan rendellenesség eredményesen kezelhető ezzel a módszerrel, például szorongásos állapotok megszüntetése, immunrendszer erősítése, energiablokkok oldása, fejfájás, emésztési zavarok, görcsök, ízületi fájdalmak.

Zenei hang. A periodikus rezgések által keltett hangjelenségeket hívjuk hangoknak. Egy meghatározott zenei hang egy alaprezgés által keltett alaphangból, és az alapfrekvencia egész számú többszöröseivel rezgő felhangokból áll
.
Zeneterápia. A zene terápiás jellegű alkalmazása több ezer éves múltra tekint vissza. Komplex hatásmechanizmusa nem írható le semmilyen általánosító képlettel, de így vagy úgy, működni látszik: e zenét médiumként használó eljárás a személyiség önfejlesztő mechanizmusát kelti életre, s ezen túl fontos és hasznos kiegészítője a gyógyításnak, a gyógyulásnak és a megelőzésnek. Hatásos eljárás a testi-lelki ellazulás, stresszoldás elérésére. A gyógyulás első fokozatának a lelki felkészülést kell tekinteni, viszont a tökéletes belső ellazulás már önmagában is gyógyhatású, sőt számos esetben már terápiára sincs szükség. A zeneterápia formái közé tartozik a pszichoanalitikusan orientált zeneterápia, melyet képzett zeneterapeuták végeznek egyénileg vagy csoportosan. Másik típusa az aktív zenélés, ahol a zenecsinálás által segítik elő az önkifejezést, fejlesztik a kreatív képességeket, és dolgozzák fel a tudat alatti dolgokat. Harmadik típusa az un. passzív zenehallgatás vagy más szóval receptív zeneterápia, melynek szintén igazoltan jótékony hatása van testre és lélekre egyaránt. A zene strukturáló aspektusa miatt rendkívül hatásos segédeszköze a tanulásnak is. Az elvégzett kutatások mára lassan ugyan, de a szkeptikus nyugati orvostársadalom számára is elfogadhatóvá teszik ezt az ősrégi tapasztalatot.

Forrás:
 Zöld Forrás-Akupunktúra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése