"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 7., péntek

Ajándék karácsonyra

 
A könyv jó barát.   Tudósok, művészek, közéleti emberek vallanak arról, hogy életpályájukat mennyire meghatározta az első könyv, az első verseskötet, vagy regény, amit a kezükbe kaptak szüleiktől, vagy tanáruktól. Egy éppen jókor, jó időben kapott kötet irányította életüket az adott tudomány vagy művészeti ág felé.

  A könyvolvasás ismeretszerzés, szórakozás, vigasz, mert ki tud zökkenteni a hétköznapokból, beemel egy más korszakba, elrepít egy másik dimenzióba. Egy másik élettel, egy másfajta életmóddal azonosulhatok, ha akarok. Az olvasmányélmény segíthet továbbgondolni, esetleg megoldani egy eddig nehéznek hitt gondot, és fejleszti a képzelőerőt is. A szép stílus pedig gyönyörködtet.
Márai Sándor így gondolkodik az olvasásról: Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. – Gondold meg, hogy csak az ember olvas.

A könyveknek egyébként nemcsak tartalma nyújthat élményt, hanem esztétikai megjelenése, vizuális képe, betű és szedésstílusa, esetleg illusztrációi is. Egy új kötetnek fantasztikus illata van, izgalmas belelapozni, 
 A könyvek az életről beszélnek, még ha olykor sorsfordító, vagy végzetes drámákról, halál közeli élményekről is szólnak. Rengeteg tapasztalat sűrítménye jelenik meg egy-egy regényben, a verseskötetben, dokumentumregényben és más műfajokban.

 Hordoz-e még igazi értéket a kézzel fogható, lapozható könyv a felnövekvő generáció körében, amikor az e-book, az elektronikus könyvek világát éljük. Nagyon sok mű – a klasszikusoktól a mai modernekig – interneten is hozzáférhető, letölthető
 Felmérések szerint a nemzedékeket elválasztó digitális szakadék egyre inkább nő, miközben az általános műveltség szintje fokozatosan csökken, és átcsoportosul a digitális világ irányába. De ugyanezen kutatások mutatták ki azt is, hogy az olvasottabb emberek pozitívabban látják a jövőt, azoknál, akik nem olvasnak könyvet. Az is kiderült, hogy az igényes irodalmat rendszeresen olvasók toleránsabbak és kreatívabbak, mint azok, akik nem ezt teszik.

  Ajándékozzunk könyvet , mert a könyv tényleg jó barát!




/Forrás: Zöld újság/
Tóth Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése