"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 21., péntek

Borokról

 Egy jó karácsonyi vacsora mellé nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Ahhoz hogy teljes legyen a vacsora vagy az ebéd, a megfelelő bort kell kiválasztani a megfelelő ételhez.

 Az első és talán legfontosabb szabály hogy éhgyomorra nem fogyasztunk bort, így érdemes a vendégeknek egy kis előételt felkínálni.




Előételnek kínálhatunk a vendégeknek rákot, szendvicseket, vagy hidegtálat, amely után egy alacsonyabb szeszfokú világos fehérbor a jó választás.

A főételeknél már érdemes az adott fogáshoz illő bort kiválasztani. Főtt halakhoz leginkább a Rajnai rizling, vagy a burgundi fehér bor illik. Sült vagy rántott halhoz az illatos könnyű fajborok valók, mint pl. a rizlingszilváni, vagy a tramini. A pisztránghoz és a lazachoz nem a száraz, hanem a testes félédes vagy édes bort kínáljuk, mint pl. a debrői hárslevelű, vagy a badacsonyi szürkebarát.


A zöldségfélékhez, mint pl. a híres töltött káposzta mellé a száraz borok passzolnak, mint a Móri ezerjó, a száraz tokaji furmint, vagy a Badacsonyi kéknyelű.

Az édességek, sütemények és desszertek mellé az édes fehérborok illenek, ezek közül a legjobb választás a Tokaji szamorodni, vagy torták és cukrászsütemények mellé kínáljunk tokaji aszút.
Ha szánunk rá időt és fáradtságot hogy az ünnepi menősor mellé a megfelelő bort szolgáljuk fel a vendégek számára, egy valódi kulináris élvezetben lesz részük, ahol az ízek és aromák teljes összhangban lesznek egymással.

forrás:kertvarázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése