"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 16., vasárnap

Ezen a napon született Kodály Zoltán


Kodály Zoltán, a magyar zeneszerzés, népzenekutatás, zenepedagógia és művelődés történetének kiemelkedő jelentőségű alakja. 1882.12.16-án született Kecskeméten.



 Tudatosan vállalt missziót teljesített, amikor a magyar népdal legősibb rétegeit feltárva, egy életre szóló inspirációt merített ebből a dallamkincsből, amikor ennek tudományos rendszerezésével kijelölte a magyar zene helyét az európai kultúrában, amikor egy nemzedék számára utat mutatott a klasszikus zeneszerzési elvek korszerű alkalmazására. Minden közéleti súlyát latba vetve, egy életen át fáradhatatlanul harcolt az ifjúság zenei neveléséért, hogy "minden iskolás gyermek tanuljon énekelni és az énektanulás keretein belül hangjegyeket olvasni"

.Műveivel, és főként zenepedagógiai munkáival hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországot "komolyzenei nagyhatalomnak" tekintse a világ.

"A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados - évezredes - használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket". (Kodály Zoltán)

A zene és az éneklés egyidejű az emberiséggel. A zene nem más, mint a csend és a hangszerek hangjának ritmusos váltakozása, mely érzelmet vált ki az emberből. A muzsika évezredeken keresztül fejlődött, változott.

Elődeink óriási népdalkincset és zeneszerzőink óriási műzene kincset hagytak ránk. Így vált az általános műveltség részévé. Egyetlen egy ember tudása sem teljes, ha nem foglalkozik a zene hallgatásával, művelésével.


Kodály megalkotott egy olyan zenepedagógiai módszert, mely az embert már óvodás korától neveli zenei készségeinek megőrzésére, továbbfejlesztésére. Ehhez a népzene az alap, s a azok az alkotások, melyek a népzene szellemében keletkeztek. Kodály, tudta, hogy az emberi hang a közös éneklés lehet a mindenki számár elérhető zenekultúra alapja. Célja a zenei írás-olvasás elsajátítása volt, s ehhez eszközként a relatív szolmizáció szolgál.

Ez a Kodály módszer, melyet a világ számos országában használnak a gyerekek zenei nevelésére. Mivel minden nemzetnek célja értékeinek megőrzése, zenei hagyományainak ápolása és továbbadása.

forrás:A Kodály módszer 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése