"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 21., péntek

Finom desszert: csokoládés körtelegyező

Hozzávalók
1 citrom, 10 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 8 szegfűszeg, 4 nagy körte

A mártáshoz:

5 dkg cukor, 1 ek.kakaópor, 15 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín

Elkészítés:

1. a citromlét felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget, felforraljuk. Közben a körtéket meghámozzuk, azonnal a citromos-fűszeres lébe merítjük, és puhára főzzük, kb 10-10 perc. A lében hagyjuk kihűlni, majd  a hütőbe tesszük pár órára, hogy egészen lehűljön.
Tálalás előtt a körtéket rácsra tesszük, lecsepegtetjük, gömbölyded végük felől, ék alakban kivágjuk a magházukat. "Talpra" állítjuk őket, majd a szár felőli részükön 3-4 cm-et egyben hagyva, függőleges irányban, körben bevagdossuk őket. Négy kistányérra helyezzük, és legyezőszerűen eldöntjük-kiterítjük a bevágott szeleteket.

A mártáshoz elkeverjük a cukrot a kakaóval és 1 dl forró vízzel. A csokoládét apróra vágjuk vagy tördeljük, a kakaós sziruphoz adjuk,majd mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve összeforraljuk, 4 kk kivételével belekeverjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk.

A körték köré öntjük a forró mártást, megpöttyözzük 1-1 kk tejszínnel, és cirmosan-könnyedén késheggyel belehúzunk. Néhány citromfűlevélkével díszítjük, és azonnal tálaljuk, mert a hideg-meleg összhatás teszi igazán különlegessé. Külön tálkában tejszínhabot kínálunk mellé

Kép: Katakonyha






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése