"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 27., csütörtök

János napi bor-áldás

Juhfark

Ssomloi Juhfark


 Különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkező bor. Sokan máig úgy vélik, hogy a juhfark az igazi férfiasság bora, a Somló különlegessége. Illata diszkrét, ugyanakkor semmihez sem hasonlítható, ami a minerális illattal teljes harmóniában van. Tökéletesen száraz bora mégis sav- alkohol egyensúlyos és gömbölyű ízt adó.


Ősi magyar fajta. A juhfark valódi értékeit a vulkáni, ásványos talajokon tudja megmutatni, de a meszes talajt is kedveli. Bora utóbbin könnyedebb, illatosabb. Levele ötkaréjú világoszöld, nyílt vállöblű. Fürtje hosszú, hengeres, gyakran visszakanyarodik. Nevét is ettől a tulajdonságától eredeztethetjük. Bogyói fehéres zöldek, hamvasak.
A magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé.  Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bort mutat.

 Kiváló pezsgő alapanyag. Számos monda fűződik hozzá.

A somlói borral kapcsolatos hagyományok

Sokféleképpen szokták nevezni a somlói bort: „gyógybor”, „nászéjszakák bora”, „tűz és arany keveréke”. A somlói borok kedvező élettani hatását évszázados népi megfigyelések erősítik. „A Somlai bor mindent gyógyít” – ez állt a patikák receptkönyvében a 18-19. században. Európa egyik leghatásosabb gyógyborának tekintették, és ténylegesen 18 féle betegség kúrálására javasolták. Kedvező élettani hatását a legújabb kutatások magas flavin-tartalmának tulajdonítják. Rendszeres, mértékletes fogyasztása optimális szintre állítja be a gyomorsavat, így azok is bátran fogyaszthatják, akik gyomorsav problémáik miatt nem tudnak száraz borokat inni. A jellegzetes, utánozhatatlan karakterű savak kedvező összetétele segíti elő a gyomorra gyakorolt kedvező hatását.
A somlói bort a „nászéjszakák borának” is nevezik, mivel úgy tartja a hagyomány, hogy akik rendszeresen isznak somlói bort (főleg juhfarkot), azok fiú utódokra számíthatnak. Ezért Európában több királyi család is rendszeresen fogyasztott somlói bort. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése