"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 1., szombat

Adventi koszorú

Ünnepi hangulatot teremthetünk, ha adventi koszorúval díszítjük otthonunkat.



 Az adventi koszorút Johann Hinrich Wichern német protestáns lelkész alkotta meg először Hamburgban, szociális menhelyén, ahol hajléktalan gyermekek és fiatalok találtak átmeneti otthonra. Az általa készített szerkezet fából készült, és hasonlított egy kocsikerékhez, melyet csillárszerűen felfüggesztettek. A keréken 23 gyertya volt, ami a karácsony előtti napokat jelölte, kifejezve a Megváltó születésének évfordulójára való várakozást. 19 piros gyertya jutott a hétköznapokra, négy fehér gyertya a vasárnapokra.
A szokás hamar elterjedt az észak-német területeken, főleg protestáns környezetben. Majd Ausztriában is népszerűvé vált, a katolikus lakosság körében is. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá az adventi koszorú készítése.
A gyertyák száma időközben négyre, az adventi vasárnapok számára csökkent, a koszorú alapját pedig körbe kötött fenyőágak alkotják. Katolikus körökben az adventi koszorút három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti; a lila szín a bűnbánatot és a megtérést, a rózsaszín pedig a bűnbocsánatot és a közelgő ünnepet jelképezi. A koszorú négy gyertyája közül – a meggyújtás sorrendjében – az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik rózsaszín.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése