"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 8., szombat

Illatok - a kölnivíz feltalálója


Kozmetológus-vegyészek szerint semmi sem fejezi ki jobban az érzelmeket, mint az illatok, hiszen az aromák erősen hatnak a lelkünkre. Míg látáskor, halláskor az agyunk racionális részét használjuk, addig szagláskor az illatmolekulák szűrés nélkül kerülnek az agy azon részébe, amely az emlékekért, az érzelmekért felelős. Minden egyes lélegzetvételkor tízmillió szaglósejt dolgozik és küldi tovább az illatot, mely az idegpályákon keresztül impulzusokat bocsát ki a hormon- és idegrendszerre

Évszázadok alatt hosszú utat járt be az illatok világa, sok kísérletezés eredményeként jöttek létre a ma oly kedvelt, nőknek, férfiaknak egyaránt egyéniséget kölcsönző aromák.

 
Johann Maria Farina
(eredetileg: Giovanni Maria Farina) 1685. december. 8, Santa Maria Maggiore, Verbania Piemont, - Köln, 1766. november 25.) a kölnivíz feltalálója.

Kezdetben műtárgyakkal és selyemmel kereskedett, később illatos füvek lepárlásával kísérletezett. A merőben új eljárásoknak köszönhetően, amikor is tiszta alkoholt desztillált, és ebbe szórta bele az illatanyagokat, sikerült létrehoznia a világ első kölnivízét, az Eu de Cologne-t. Citrom, narancs, mentaolaj, bergamott és különböző virágok eszenciájából jött létre ez a friss és üde illat, ami nagyon különbözött az akkoriban kínált nehéz és testes illatú parfümöktől.
Nem csoda, hogy a kölnivíz hamar nagy népszerűségnek örvendett a tehetősek számára. Azonban a neve kissé megtévesztő, hiszen nem vizet, hanem alkoholt tartalmaz, így meglepő módon kezdetben nemcsak külsőleg használták, hanem meg is itták.
1837-ben a Farina cég szállítója lett az angliai Victoria királynőnek, és még legalább 50 udvarnak Ma a cég nyolcadik generációja működik ugyanott.

Sírja a Melaten-temetőben van, Kölnben. A város 1995-ben szobrot is állított a tanácsháza tornyánál Johann Maria Farina tiszteletére.
Johann Maria Farina szülővárosában, Santa Maria Maggiore-ben (Olaszország) kongresszust tartottak 1960-ban az alapító 275. születésnapján.
 forrá:eyko.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése