"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 21., péntek

December 21. és a világvége

 

December 21-én, magyar idő szerint délben, azaz a korong alakú maja naptár szerint 13.0.0.0.0.-kor állítólag vége a világnak.   Pontosan milyen módon is fog eljönni az apokalipszis.??

A megkérdezettek 8 százaléka fél attól, hogy 2012-ben eljön a világvége, a többség azonban nem hisz benne – derül ki egy felmérésből.A törökök és az amerikaiak 22 százaléka, a dél-afrikaiak 21 százaléka, a franciák 6 százaléka gondolja úgy, hogy halála előtt eljön az Armageddon. A kínaiak hisznek leginkább az idei világvégben, őket 13-13 százalékkal a törökök, az oroszok, a mexikóiak, a dél-koreaiak és a japánok követik a rangsorban. A németek és az indonézek 4 százaléka, a britek, a dél-afrikaiak és az olaszok 7 százaléka gondolja úgy, hogy 2012 az utolsó év.  /MTI/

A tömeghisztériának nagy hagyománya van, és jobban terjed az influenzánál is.    A maják által jósolt világvége 1975-ben jött igazán divatba egy amerikai antropológusnak köszönhetően, aki szerint van rá utalás, hogy a Nagy Kör végeztével apokalipszis söpri el a romlott embereket, majd utána új kor kezdődik.   A kritikai gondolkodás hiánya, az emberi hiszékenység és az interneten keringő áltudományos félinformációk ötvözete hihetetlen gyorsan csap át tömeghisztériába, amiből a legélelmesebbek még hihetetlenebbül meggazdagodnak. Az éttermek és hotelek már hetek óta speciális ajánlatokat kínálnak december 21-re, a nagyvárosokban tematikus koncerteket rendeznek, úton-útfélen kuruzslók, jósok dörgölik markukat és egyre több pár jelentette be, hogy a világvége napján kötne házasságot. Eközben a pánikoló emberek szabadnapot vesznek ki az apokalipszis napjára és alaposan bevásárolnak előre, de csak apránként, hogy a boltokban ki ne nevessék őket.

Az egyik legkorábbi világvége-jóslat egy időszámításunk előtt 2800-ban készült asszír agyagtáblán olvasható, s követve a példájukat az önjelölt próféták máig előszeretettel riogatják apokalipszissel a bűnös lelkeket. Ugyanakkor a korai keresztények is híres világvége-várók voltak, szinte minden évszázadban várták a Biblia által is megjósolt, biztosnak hitt armageddont. A reneszánsz sem volt kivétel, ám ekkor már matematikusok, csillagászok tudományos alapon kísérelték meghatározni az utolsó napot, Nostradamus pedig igencsak homályos verseivel jövendölt, amelyekbe csak azt nem lehet belemagyarázni, amit nem is akarunk. Több száz hiába várt világvégét is felsorolhatnánk.

Egy felmérés szerint az emberiség 15 százaléka, vagyis nagyjából egymilliárd ember hisz abban, hogy a világvége még az ő életében bekövetkezik. Ismerve a tömeghisztéria lelkületét, az Amerikai Egyesült Államok kormányának hivatalos blogja már napokkal korábban cáfolta a világvégét, leszögezve, hogy az apokalipszisről szóló félelmetes találgatások tényleg csak találgatások, a NASA pedig közölte, hogy a 2012-es világvége-elméletekből – null-sík, mágneses póluscsere, kisbolygó – hiányzik mindenféle tudományos bizonyíték. A francia hatóságok ugyanakkor lezártak egy hegyet, amely a hiedelem szerint védelmet nyújt a maja naptár szerinti világvége elől – sőt még a világvége harmadnapján sem szabad megmászni –, az orosz kormány pedig az amerikaiakhoz hasonlóan hülyeségnek nevezte a világvégét. A legeredetibb az ukrán pátriárka, aki közleményben emeli ki, hogy a végítélet bizonyosan eljön, azonban ezt az emberiség morális lezüllése váltja majd ki, nem pedig kisbolygók érkezése vagy a maja naptár vége. Fején találta a szöget.

Két dologban azonban igazuk van a világvége-hívőknek: a világnak vége lesz, hiszen tágul az univerzum, csakhogy a Föld megsemmisülése még több milliárd évig biztos nem következik be, és meghalni is meghalunk, még ha nem is a félremagyarázott maja naptár miatt.

Diósi Árpád - MagyarSzó /részlet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése