"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 3., hétfő

A Kék Mauritius

  
A világ talán leghíresebb bélyege 1847-ben jelent meg az afrikai földrészhez tartozó akkori brit koronagyarmaton, Mauritiuson.

Joseph Barnard port-louis-i órásmestert és vésnököt kérték fel, hogy angol mintára készítse el Mauritius első bélyegének nyomólemezét. A mester azonban elfelejtette, hogy milyen feliratot kell a bélyegen feltüntetnie, és a megrendelt “POST PAID” („bérmentesítés fizetve”) felirat helyett “POST OFFICE” („postahivatal”) szavakkal készítette el a nyomólemezt. A hibát kijavítani már nem volt idő, mert a kormányzó feleségének estélyére szóló meghívókhoz szükség volt a bélyegekre, így 500 db narancsszínű 1 pennys és 500 db kék színű 2 pennys bélyeget a hibás felirattal gyártottak le. A fennmaradt 26 db bélyeg közül ma az a legértékesebb, amelynek borítékjában az eredeti meghívó is megtalálható.
Kék Mauritius 
 A mauritiusi bélyegek tartják a világ bélyegárverési rekordját:

3 829 500 dollárért cseréltek gazdát 1993-ban."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése