"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 10., hétfő

December hónap babonái

E hónap sötét hetei különösen alkalmasak jóslatok készítéséhez, varázslatok tartására. Decemberben nagyon tartanak a boszorkányoktól, szellemektől, ezért sok tilalom van érvényben. A téli napforduló szempontjából fontos időjárási előrejelzések születnek. Ilyenkor még a kimondott szónak is nagy jelentősége van.

Borbála napja, amikor elsöpörheted a szerencséd
A Borbála-nap - december 4. - hiedelmei és szokásai hasonlóak a Luca-napéhoz, de a magyar nyelvterületen csak szórványosan terjedtek el. Ugyancsak tilalmas nap volt, fonni például nem lehetett: sok helyen úgy hitték, hogy Borbála bedobná az orsót az ablakon - vagyis, aki ezen a napon dolgozik, annak nem biztos, hogy lesz munkája a következő évben.

Luca széke   
  A babona szerint, ha erre ráállsz, megláthatod, ki a boszorkány.

December 21. - Tamás napja
Ez a nap a néphit szerint nemcsak a disznóölésre a legalkalmasabb, hanem szerelmi jóslásra is kiváló, ezen a napon ugyanis megálmodhatod jövendőbelidet: amint felébredsz, az első dolgod legyen lejegyezni, hogy kivel álmodtál!
Ha kertes házban laksz, ezen a napon éjfélkor zörgesd meg a válladdal a kaputokat: ahol elkezd ugatni a kutya, onnan érkezik majd a kérőd.


Az év utolsó, és a következő év első napjának fő szabálya: csak azt csináld, amit egész évben szeretnél! Ezen a napon tilos a munka, a takarítás, de legfőképp a veszekedés.
Töltsd az egész napot az ágyban a kedveseddel, szépítkezz, és persze egyél sokat! Arra, hogy pontosan mit, szintén léteznek hiedelmek. A lencse szépséget és sok pénzt hoz, ha pedig rétest sütsz, az tartóssá teszi a gazdagságot. Legalább erre a napra tedd félre a diétádat, és semmiképp ne fogyassz szárnyast, az ugyanis elkaparja a szerencséd.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése