"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 18., kedd

Borból készül

Borkocsonya

Hozzávalók:

Elkészítés:

A vörösbort felforraljuk. Ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral
ízesítjük.

2,5 dkg zselatint kevés hideg vízbe beáztatunk, majd a felforrt borhoz keverjük. Még egyet forralunk rajta.

Egy nagyobb őzgerincformát, vagy öblös szép poharakat,  kibélelünk felszeletelt gyümölcsökkel: narancs, banán, kivi, magozott meggy, őszibarack vagy bármilyen idénygyümölcs mehet bele, közé szórunk 1 marék darabolt diót, majd felöntjük a borral.

Dermedésig hideg helyre tesszük.

Megjegyzés:

Fantasztikusan látványos desszert szeletelve. 

 

    

A borleves igazi téli ínyencség. Benne van minden, ami magában hordozza az ünnep hangulatát. Tökéletes első fogás szentestére.

készülhet száraz vagy édes borból, tokajiból akár, sőt, van aki egyenesen a savanyú bort preferálja erre a célra. Aztán a fűszerek. Tehetünk bele citromot, szegfűszeget, fahéjat, esetleg szerecsendiót, vaníliát, egyszóval azt, amitől a borlevesünk pont a mi ízlésünknek megfelelő lesz.


Borleves
(4 személyre)

6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája

1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi.
A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral.
A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve forrásig melegítem. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzázuttyintani a bort, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá és biztosan nem rontjuk el.
Mikor ezzel elkészültem, visszatettem  a tűzre a borlevest és épp csak felforrósítottam, kevergetés közben.
Elég magas az alkoholtartalma, mivel nem az egész bormennyiségben forraljuk a fűszereket, úgyhogy ha gyerek is szeretne enni belőle, az összes bort fel kell forralni, hogy az alkoholtartalma elillanjon. Aki a kevésbé markáns ízeket kedveli, félédes vagy édes borból készítse. Hidegen és melegen is tálalható forrás:./cserke/

  •  Díszíthetjük habgaluskával
Hozzávalók a habgaluskához:
  • 5 db kemény habbá vert tojásfehérje
  • 3 dl tej
  • csipet só

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel. A galuskákat egy evőkanál segítségével szaggasd a forró tejbe, úgy, hogy a kanalat a szaggatás előtt mártsd bele a forró tejbe, így könnyebben lejön a kanálról a hab. Körülbelül egy perc alatt megfő. Ezután fordítsd meg és a másik felét is főzd meg, de itt már kevesebb idő is elég lesz.
A megfőtt habgaluskákat csepegtesd le és szedd tányérra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése