"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 16., szerda

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványi anyag forrásunk lehet télen


  A jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már jóformán mindenütt a világon megtalálható. Főleg gyökeréért termelik, de a növény egyéb részei is jól hasznosíthatók akár táplálékként, akár gyógyhatása miatt.

/ A gyökércsomó olyan, mint a mesebeli béka: csak meg kell csókolni, azaz megfőzni, meghámozni, és máris legnemesebb oldaláról mutatkozik, sötét bíborszínben pompázik./

A cékla egészségre gyakorolt hatásai igen régóta ismertek. Húsos gyökerét, levét már az asszírok is fogyasztották, a görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak ismereteink szerint lázcsillapításra használták. 

Európa északi területeire is a római hódítók juttatták el. Egyre növekvő elismertségére jellemző, hogy a később kereszténnyé vált germán birodalomban maga Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. A középkori Angliában betegek és idősek eledeléül szolgáltak a cékla könnyen emészthető levelei, felénk pedig mindenekelőtt a fej és fogfájás enyhítésére szolgált e növény.


Vitaminbomba őszre, télre: a cékla



A céklában rengeteg vitamin és ásványi anyag található. Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az emberi test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. Ezen kívül sok kalcium, foszfor, vas, nátrium, kén, valamint A-, B- és C-vitaminok vannak benne. A céklát a népi gyógyászatban például kitűnő vérképzőnek írják, pozitív hatást gyakorol a vérre, hiszen a benne található nyomelemeket sokkal jobban tudja hasznosítani az emberi szervezet.

Magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel elsősorban lassan lebomló fruktózt tartalmaz.



/Receptek: itt, Ízek birodalma/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése