"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 8., kedd

Teázóknak III.

 Japán teaszertartás

"..a Tea Útja lehetőség arra, hogy találkozzunk a szívünkkel"
 
A japán Chado kifejezés azt jelenti: a Tea Útja. A teakészítés, vagyis a porrá őrölt zöld tea, a maccha (maccsa) elkészítése, felszolgálása és elfogyasztása Japánban túlnőtte a művészet határait, ma már életfilozófiaként, életmódként tartják számon.




A "teát" művészetbe foglalták a japánok, mely ma már nem egyszerűen a zöld tea felszolgálásának és elfogyasztásának gyakorlati tudnivalóit jelenti, hanem egy speciális életfilozófiát és esztétikai rendszert is.    . A teaszertartás jelentős része előadó- és mozgásművészet, a teaszertartás mozdulatainak tökélyre fejlesztett koreográfiája, de ezt túllépve a teaművésznek megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie számos egyéb kapcsolódó művészeti ágban is. Ilyen például a teaszobában megjelenő tárgyak pontos ismerete, megfelelő előkészítése, a formák, színek, anyagok összehangolása. Fontos a teáscsészék megfelelő kiválasztása (keramikusság), a vázába készített virágok alkalomhoz illő kompozíciója (ikebana), a falitekercsen szereplő írás értelmezése (kalligráfia), illetve a tea előtt felszolgált édesség megfelelő formája és ízvilága (gasztronómia) is.
A teaművész hangokkal, fényekkel és a mozgással egy hihetetlenül intenzív, ám bizonyos értelemben "néma" légkört teremt. Légkört, mely alkalmas egy életérzés, gondolat közvetítésére vagy épp felébresztésére. Néma teret, melyben minden jelentéssel bír, minden céllal van elhelyezve, s mégis csupán a lehetőséget hordozza, hogy a vendég igénye szerinti mértékben és mélységben fogadja be a vendéglátója által "küldött" impulzusokat.
Ez a hihetetlen aprólékossággal megtervezett és kivitelezett ceremónia megtanítja az elmélyülést, a kis dolgok észrevételét, a harmónia értékelését. Mert a tea egy utat jelent, mely megtanít látni, észrevenni, értékelni, s később a tanulás révén képessé tesz megteremteni az esztétikai, íz- és egyben spirituális élményt nyújtó összhatást . A harmónia, a dolgok iránt érzett tisztelet, a tisztaság és a spirituális béke mind olyan alapelvek, melyek megfogalmazódnak e művészetben, és ezek azok az alapgondolatok, melyekből kiindulva szükséges a folyamatokat megtanulni. Mindenki, aki a Tea Útját járja, figyel annak minden részletére: a berendezésre, a használati tárgyakra, a betartandó illemszabályokra, az ételekre, de még a felhasznált vízre is.
 Mondanivaló a modern ember számára
A világon emberek milliói tanulják és művelik az Urasenke hagyomány szerint a Tea Útját. A tradicionális művészeti ágnak a modern ember számára is van mondanivalója. A teaszertartás művészetével foglalkozó ember egy utat jár be, a tanulás és gyakorlás útján megismeri önmagát, gondolatai megtisztulnak 

Forrás: Urasenke 
A japán teaszertartás művészete
újságcikk

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése