"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 16., szerda

Anekdoták



Minden út a pokolba vezet...

Két ember Rómába zarándokolt, hogy búcsúcédulákat vásároljon: egyik gazdag volt, a másik szegény. Mikor dolgukat elvégezték, indultak hazafelé: útközben a gazdag eldicsekedett cédulái számával és azzal, hogy ez milyen nagy dolog, mennyit segít rajta a másvilágon.
Néhány év múlva mind a ketten meghaltak, s a pokolban összetalálkoztak. Meglepődött a szegény:
Hogyan? Hát Te itt, uram? Hát nem segítettek a cédulák?
A gazdag lemondóan legyintett:
- Sajnos, nem: az ördög, kinél jelentkeztem, nem tudott olvasni.


A békés élet titka

Egy éjjel egy asszony a szerelmesénél volt, míg szolgálója - aki értett a madarak nyelvén - őrködött. Egyszer megszólalt egy kakas, s szavait a szolgáló rögtön tolmácsolta. "Az én úrnőm hűtlen a férjéhez". Az asszony kiadta a parancsot, hogy vágják le és süssék meg a kakast. Később megszólalt egy második kakas.
Mit mondott? kérdezte az asszony.
Azt, hogy társa az igazságért halt meg - volt a válasz.- Erre az asszony ezt a kakast is levágatta.
Még mindig a szeretője karjaiban feküdt, mikor megszólalt a harmadik kakas.
Mit mond? riadt fel az asszony.
Semmi baj, felelte a szolgáló- azt mondja, hogy "ha békében akarsz élni, a recept: csak hallani, szemlélni" /latinul: Audi, vide.. tace, Si vis vivere in pace/

Feltámadás

Egy fösvény és gazdag pap sokat aggódott a pénze miatt: egyszer aztán az az ötlete támadt, hogy elrejti az oltáron levő szekrénykébe, ahol a szentségtartót őrizték. Igy is tett, s a szekrényke ajtajára felírta: " Dominus et in isto loco" /E helyen van az Úr/
Meglátta a felírást egy tolvaj, s jó szimattal, persze a pap távollétében, kinyitotta a szekrénykét, a pénzt elvitte, s az ajtócskán lévő szöveg alá másikat írt, idézve a Bibliából: "Surrexit, non est hic" /Feltámadott, nincs itt/

A pap csaknem belehalt bánatába.

Platon nagy éve

Két diák iddogált a fogadóban, és a fogadóssal többek között beszélgettek Platon nagy évéről is, miszerint harmincezer év után minden megismétlődik, tehát ennyi idő múlva ők újra a fogadóban fognak ülni és iddogálni. Mikor elkövetkezett a fizetség ideje, egyik diák azzal állt elő, hogy harmincezer esztendő múlva újra itt lesz a fogadóban és majd akkor kifizeti a számlát.

Nem úgy van az - mondta fogadós, - ti már jártatok nálam ezelőtt harmincezer évvel, és nem fizettetek: most egyenlítsétek ki az akkori számlát s a mostanit majd harmincezer év múlva.

Félbeszakított szónoklat

A marseille-i követek vezetője hosszú szónoki beszédet akart tartani IV. Henrik előtt, s így kezdett hozzá:

- Amikor Hannibál elindult Karthagóból..
Ezeknél a szavaknál a király közbevágott:
-Amikor Hannibál elindult Karthagóból, megebédelt, s magam is úgy fogok tenni.

Hódító Vilmos

Mikor Shakespeare a III. Richárd egyik előadását nézte, hallotta, amint egy igen szép színésznő találkát adott színésztársának, mondván, hogy 10 órakor kopogjon nála, s a kérdésre, hogy kicsoda, felelje: III. Richárd.

Shakespeare félórával előbb megjelent, a jelszóra beengedték, és kegyes fogadtatásban volt része.Mikor aztán megérkezett a tíz órára hívott látogató, az ajtóhoz Shakespeare mint, és kiszólt:
- III. Richárd elkésett, mert Hódító Vilmos már bevette a várat.




 /Szabó György: Középkori anekdoták/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése