"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 17., csütörtök

Teázóknak - III.

A kínaiak teája -   A teakalács

A tealevélből készült  ital, amely Dél-Kínában te /azaz tea/, északon pedig t'sa /csa/ /azaz csáj/, az idők folyamán sok változást, készítési módot ért meg. Emlegetik még: ton, tseh, /cd/ chung /csung/, khen /ken/ és ming néven is.

A legrégibb kínai feljegyzés szerint /amikor még gyógyszerként, a szerzetesek pedig áloműzőnek használták/ a tea egészen másképpen készült, mint manapság. A dokumentumok szerint egészen az i.sz. 8. századig a teacserje leveleit először meggőzölték, mozsárban megtörték, majd különböző anyagok hozzáadásával kaláccsá gyúrták. Ezt a kalácsot rizzsel, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal, citrommal  " fűszerezték", majd az így elkészített teakalácsot a tűz fölött megpirították, amíg  olyan puha nem lett ," mint a kisgyermeknek a karja",azután finom papír között szétdörzsölték. Amikor a víz elkezdett forrni, akkor először sót tettek bele, majd a szétmorzsolt kalácsot, legvégül pedig egy kanál hideg vizet. Majd hagyták az  egészet leülepedni,  hogy " a víz ifjúsága megújhodjék." Ezután az italt csészékbe töltötték, tejjel és vöröshagymával ízesítették.
Ez a teakészítési mód napjainkig is megmaradt Tibetben és Mongóliában.

Ebben az időben a kínaiak a teát a bágyadtság enyhítésére, az akaraterő növelésére, a látóerő visszaadására és a reumás betegségek gyógyítására használták

A Sung dinasztia idején jött divatba a tört tea, ami új korszakot nyitott. A leveleket kis kőmalomban porrá őrölték, majd ezt az örleményt tették a forrásban levő vízbe. Az így keletkezett italt aztán vékony,  hasított bambuszból késült seprűvel megcsapkodták.

A 15. század után, a MING  uralkodóház idején alakult ki a mai teakészítési mód.



Tasütemények

"Igyál egy teácskát,
és kiöntöd gondjaidat"
/orosz közmondás/

 A teasütemények a – nevéből adódóan is – a tea mellé szolgáltak finom apró harapnivalóként.
A 19. század második felétől a magyar nyelvű szakács-és cukrászati könyvekben bőségesen szerepelnek különböző teasütemény receptek. /A legtöbbet és ma is jól használható recepteket Kugler Géza könyvében találhatjuk /120 recept/ Kugler csak névrokona a híres cukrásznak/

 Régi keletű a piskótareceptünk.Már a 16. századi erdélyi fejedelem Szakácskönyvében  is megtalálható.

Eredeti leírás szerint: "Piszkótát így csinálj. Törd meg az nádmézet, s szitáld meg gyakori szitával, semlye lisztet végy hozzája, egy kevéssé az liszt több legyen az nádméznél, azután törj tikmonyt /tojást/, vedd külön az székit /sárgáját/, az fehérjit is. Ez után töltsd a nádmézre /cukorra/ s lisztre, rósa vizet is tölts bele keveset. Ánismagot bűven vess bele, meg ne sózd, erősen öszve ne törjed, de úgy csináld, hogy híg ne legyen, hanem sűrű ostyát csinálj alájha  s rakd papirosra, azután töltsed egy pinnatába /zárt sütőedény/ hertelen szenet reá, hogy keményedjék: hogy megkeményedik, vedd ki, s szeletenkint szeldeld le, annakutána szép gyengén száradjon, meg ne égjen a pinnatában. Immár add fel."

Kugler Géza 17. számu bisquitreceptje nagy vonalakban hasonló az előzőkhöz:

"Hozzávalók: 180 g cukor
                    15 tojás
                    180 g burgonyliszt
                    vanília
Verjük habosra a cukrot a tojássárgájával, keverjük hozzá a tojásfehérje kemény habját, kevés vaníliát és a burgonyalisztet. Keskeny kis sütőformákat töltsünk meg péppel, hintsük be porcukorral és ne nagyon erős tűzön süssük ki."


És egy mai 3 perces bögrés-mikrós:

Hozzávalók:

  • Az alaprecepthez:
  • 4 csapott evőkanál finomliszt
  • 2-3 csapott evőkanál cukor vagy gyümölcscukor
  • 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 2 evőkanál főző kakaópor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

Vegyük a bögrét, és kanalazzuk bele a száraz elemeket.
Jó alaposan keverjük őket össze. Üssük rá a tojást, és adjuk hozzá a nedves elemeket. Egy kanál segítségével alaposan keverjük össze a hozzávalókat, folyós masszát kapunk. A bögre szélét törüljük le egy szalvétával. Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe, majd állítsuk be az időszabályozót 3 percre. Kb. 1 perc alatt szépen megemelkedik a tészta, de ne vegyük ki előbb semmi esetre sem. Ha megállt a mikró, hagyjuk bent 30 másodpercet, majd vegyük ki.
  A süti a bögre formájától függően lehet magas is. Ha ez így van,  akkor vágjuk ketté, majd így tegyük a tányérra.
Csokis karamellöntettel és naranccsal nagyon finom.

Mákos, narancsos verzió

Hozzávalók: 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukros darált mák, 1 evőkanál cukor vagy gyümölcscukor, csipet szódabikarbóna vagy sütőpor, 1 tojás, 2 evőkanál olaj (pl. dióolaj), 1-1 evőkanál tej és narancslé vagy csak 2 evőkanál narancslé, csipet fahéj.

Megjegyzés:

Ez a bögrés sütemény 3 perc alatt készül el mikrohullámú sütőbe téve. Egy 3 dl-es hőálló, bögre, és pár perc kevergetés szükséges mindössze az édes nyalánksághoz. Az alapreceptet többféle képen variálhatjuk.

Recept Mindmegette-Rita konyhája



1 megjegyzés:

  1. Szia Hédi!
    Olyan termékeny vagy, hogy nem is győzöm olvasni az írásaidat! Először a Pilissel kapcsolatos bejegyzéseden rágom át magam, de igyekszem a többit is átnézni! További jó írást!
    Erzsi

    VálaszTörlés