"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 1., kedd

Január napjai

jan. 1. Újév napja: Szilveszter és újév napja szoros kapcsolatban vannak egymással. A kettőt összekötő éjszaka az év legvidámabb éjszakája. Ezt az ünnepet vidámság, mókázás, evés-ivás és az újesztendőre vonatkozó köszöntők, jókívánságok jellemzik.

jan. 6. Vízkereszt és Háromkirályok napja:
Ezen a napon a gonosz szellemek ellen vízzel szentelik meg a házat, ezért kapta a Vízkereszt nevet. A karácsonnyal kezdődő ünnepsorozat utolsó napja, ezért általában ezen a napon gyújtják meg utoljára a gyertyákat a karácsonyfán. A Háromkirályok név egy népszokásra utal, ilyenkor jártak házról házra a gyerekek háromkirályokat köszönteni:

"Háromkirályok napján,
Országunk egy istápját
Dicsérjük énekekkel,
Vigadozó versekkel.
Szép jelön, szép csillag,"

jan. 17. Antal napja:
A háziállatok védőszentjeként tisztelték Szent Remete Antalt. Szent Antal tüzének nevezik az orbáncot és az ehhez hasonló tünetű mérgezést.

jan. 18. Piroska napja: Ehhez a naphoz időjárási regula fűződik: "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy."

jan. 20. Fábián és Sebestyén napja: A néphit azt tartja, hogy ezen a napon kezdenek a fák ismét nedvet szívni a talajból.

jan. 22. Vince napja: A szőlősgazdák védoszentje. A néphit szerint:

Ha megcsordul Vince,
Tele lesz a pince.
jan. 25. Pál napja:
Ezt a napot Pál fordulásaként tartjuk számon. A kemény téli időjárás lassan megfordul. A medve is megfordul a barlangjában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése