"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 16., szerda

Nyelvtanulás

 Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz” – tartja a mondás..

Egy nemrég lezajlott kutatás megdöbbentő eredményt hozott. Azok az emberek, akik napi rendszerességgel, anyanyelvi szinten használnak két vagy több nyelvet, több személyiséggel bírnak.
Egy kísérletben reklámfilmet vetítettek előbb angol, majd jóval később spanyol nyelven olyan nőknek, akik ezt a két nyelvet párhuzamosan használják. A filmen látott nőt teljesen máshogy értékelték angolul és spanyolul. Előbbi nyelven sokkal félénkebbnek és magányosabbnak látták, míg az utóbbi nyelven önállóbbnak és magabiztosabbnak. Hasonló eredményt hozott az a vizsgálat is, amelyben saját magukról kellett véleményt alkotniuk a résztvevőknek egymás után két eltérő anyanyelvükön.

Az eredmény megdöbbentő volt! A kísérletben résztvevő személyek teljesen mást mondtak önmagukról, máshogy látták önmagukat, attól függően, hogy éppen milyen nyelven beszéltek saját magukról! A különbségek egy része az eltérő kultúrák számlájára írható, más részük a nyelvekben megtalálható kifejezések közti finom különbségeknek köszönhető. 
HarmoNet/






 Az újszülöttek képesek különbséget tenni anyanyelvük és idegen nyelvek között - állapította meg egy új kutatás. Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a magzat már a méhben ismerkedik anyanyelvével, azaz jóval korábban, mint azt a szakemberek eddig feltételezték.

A hallás agyi mechanizmusai a terhesség 30. hetére alakulnak ki a magzatban, aki a terhesség utolsó 10 hetében hallja, amit az anyja mond. A magzat agya az édesanya hangjával találkozik elsőként, azon belül is a beszéd hangosabb elemei, a magánhangzók vannak rá erőteljes hatással. A Washingtoni Egyetem munkatársai svéd kollégáikkal együttműködve azt vizsgálták, hogy mi marad meg az újszülöttek agyában az anyaméhben hallott beszélgetésekből a születés után, más szóval képesek-e az újszülöttek egyfajta nyelvtanulásra már az anyaméhben is.

A kutatásba 40 amerikai és svéd újszülöttet vontak be, ügyelve arra, hogy a nemek aránya egyenlő legyen. A vizsgálatot már a szülészeten elkezdték: a babáknak anyanyelvükön és különféle idegen nyelveken játszottak le magánhangzókat. A kicsik reakcióját az alapján mérték, hogy milyen hosszan szopták a szájukban lévő cumit, amelyben számítógéphez kapcsolt érzékelőket rejtettek el.
Az Acta Paediactrica szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy ismerős és ismeretlen hangok esetében mindkét országban egyértelműen eltért a reakcióidő: idegen nyelvű beszédet hallva a babák hosszabb ideig cumiztak, mint anyanyelvük esetében. Ez arra utal, hogy az újszülöttek képesek különbséget tenni az anyaméhben már hallott, illetve attól eltérő nyelvek között, azaz magzatkori tanulásról beszélhetünk - mondta el a kutatás vezetője.

origo/tudomány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése