"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 21., hétfő

Január 21. Ágnes napja

A Vincét megelőző napon, január 21-én a keresztény hitéért mártírhalált halt Szent Ágnesre emlékezik az egyház. Ágnes a fiatal szüzek védőszentje, ünnepén Rómában hagyományosan minden évben körmenetet tartanak, melynek során egy bárányt vezetnek keresztül a városon.

 


A népi időjóslásban azt tartották, hogyha Ágnes napja hideg, akkor a másnapi Vince biztosan enyhébb időt hoz. Vagyis: „ Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, had teljék a pince.”

Más vidékeken más Ágnes-napi hagyományok éltek, pl. az állapotos asszonyok sós vízben mosakodtak meg, hogy a gyerekük szép és egészséges legyen.
 
Ágnes napján szokta a pápa a bárányokat megszentelni.

A népi megfigyelés úgy tartja, hogy Ágnes napja varázslónap.

Topolyán, ha kivezetik az istállóból a lovat e napon, összeszedik a patájából kihulló trágyadarabokat, és a tyúkok fészkébe teszik, hogy sokat tojjanak, majd később elkotoljanak, és jó kotlók legyenek.

Az Ágnes nap estéjét az angolok szerelemjóslásra is használták. Az egyik módszerük az volt, hogy a kíváncsi hajadon a Miatyánk halk mormolása közben a tűpárnából sorra kihúzogatta a tűket, majd - hogy álmában meglássa a jövendőbelijét - az egyiket a hálóinge ujjába szúrta. Ennél egyszerűbben is megtudhatta, ki lesz a párja, ehhez elég volt a hátára feküdnie, és összekulcsolt kezeit a tarkója alá tennie. Majd miután a lány álomba szenderült, megjelent előtte a leendő férje, és egy csókkal köszöntötte őt.
 
Az Ágnes név rejtőzik egy tiszta színű ásvány, magnezit nevében is.

Magnezit

Szín: fehér, szürke, sárga, barna 
átlátszó, áttetsző. Ez a kő óriási segítség a súlyproblémákkal küzdő emberek számára. Segít a fogyásban, mert élénkíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, erősíti a hasnyálmirigyet és csökkenti a koleszterinszintet. Ezért használhatjuk emésztési problémák és gyomorfájás esetén is. 
A magnezitnek köszönhetően ismét feltöltődnek a szervezet magnéziumraktárai ezért ez a kő az izomzat számára is jó szolgálatot tesz. 
Erősíti a fogakat, a szívet és az ereket. 
Fejfájás, reumatikus megbetegedések és neuralgia esetén is része lehet a kezelésnek. 
A magnezit segíti az ellazulást is. Az izgalmi állapot elmúlik, a nyugalom és higgadtság visszatér általa. Csillagjgyek: Kos. Csakrák: szakrális csakra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése