"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 22., kedd

Vince napon - a borról

A bor orvosság

A tokaji aszú a világ egyik legjobb természetes csemegebora. A tőkén aszúsodó, a nemes penész hatására betöppedt, mazsolára emlékeztető szőlőszemek a megnövekedett magas cukor- és savtartalom hatására egyedülállóan finom, harmonikus íz- és zamatanyagok hordozói. A bor készítése nagy szakértelmet igényel, az érlelése nemes penésszel bevont pincékben történik éveken keresztül. Az ászkolás során alakul ki az aszú fő jellemvonásaként a földíz, kenyéríz, amelyet évjárattól és dűlőktől függően egészít ki mandula-, csokoládé-, vagy szentjánoskenyéríz. A borok királya a kellemes gasztronómiai élmény mellett a szintetikus gyógyszereket megelőzően orvosságént is szolgált. Vényre írta fel a doktor, amelyet a patikában lehetett kiváltani. Az aszú gyógyító ereje a különlegesen érlelt alapanyagában és a bor elkészítésének módjában rejlik. 


A modern, tudományos kutatások eredményei igazolják, hogy a mértékletesen fogyasztott vörösbor nemcsak az emésztésünk serkentéséhez és jó hangulatunkhoz járul hozzá, de kedvező hatással van a szervezet szív- és vérkeringési rendszerére is. Ennek oka, hogy a borban antioxidáns hatású, flavonoid nevű anyag található, amely meggátolja a koleszterin lerakódását az erekben, ezenkívül értágító hatása is ismert. Nem mindegy, hogy naponta mennyit fogyasztunk a borból! A francia kutatók véleménye, hogy negyed-fél liter vörösbor szolgál legjobban egészségünkre. Aki viszont egyáltalán nem iszik alkoholt, fogyassza a vörösbor alapanyagát, a kék szőlőt, így szintén megelőzheti az érrenszeri betegségeket. A leggyakoribb fajtái: Kékfrankos, Kékoportó, Kadarka, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon.





A borivó tízparancsolata

1. Bort sohase igyál éhgyomorra!
2. Ivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál! !
10. Gondolj arra egy pillanatra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése