"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 16., szerda

Veszélyeztetett állatok - hegyi gorillák

Hegyi gorillák mindössze két helyen élnek a világon, a Virunga-hegységben a Kongói Demokratikus Köztársaság területén és Bwindi-ben, Uganda és Ruanda határán.



A hegyi gorilla a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja. A hatékony természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően az orvvadászatukat ugyan sikerült csökkenteni, élőhelyük azonban a mai napig tele van más állatok számára kihelyezett csapdákkal, amelyekbe sajnos ők is belesétálnak. Egy másik, újabb keletű fenyegetés a gorillák számára otthont adó területen felfedezett kőolajlelőhely. Mivel az állatok a Virunga Nemzeti Park területén élnek, amely az UNESCO Világörökség részét képezi, ezért közvetlenül nem érinti őket a Kongóban kezdődő olajkitermelés, de a munkákkal járó hatalmas gépek által keltett zaj, hatással lehet a parkban élő állatokra többek között vízilovakra, orrszarvúkra, a ritka okapi antilopra és perszer a gorillákra is.

A gorilla társas kapcsolatai az emberhez teszik hasonlóvá, hiszen maximum 30 fős családi csoportokba verődve telnek mindennapjai.

Három nő, aki életét az emberszabásúak megismerésének és megmentésének szentelte, és maga mögött hagyva a civilizációt, otthonául a vadont választotta.

Jane Goodall, Dian Fossey és Birute Galdikas, az emberszabásúak védőangyalai valóra váltották álmukat, és életüket tették fel arra, hogy megfigyeljék, megismerjék és megmentsék legközelebbi rokonainkat a kipusztulástól. 

Diane Fossey  1932. 01. 16-án született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése