"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 11., péntek

Apophis kisbolygó

A 270 méter átmérőjű Apophis   kisbolygó január 9-én volt földközelben.


A kisbolygó nevét Apóphisz egyiptomi isten után kapta, aki az ókori egyiptomi mitológia egyik teremtménye, a sötétség és káosz megtestesítője. Kígyó, krokodil, a későbbi időkben ritkán sárkány alakjában ábrázolták.



Forrás: NASA






Az Apophis 2004-ben történt felfedezése után 2,7%-os esélyt adtak arra a csillagászok, hogy 2029-ben a kisbolygó becsapódik a Földbe. Ezzel az eddigi legmagasabb, 4-es fokozatot érte el a kozmikus katasztrófák 10 fokozatú "Richter-skáláján", a Torino-skálán: "nyugtalanító eseményként" osztályozták (közeli találkozás, 1 százalék körüli esély a becsapódásra, regionális méretű rombolás).
Ahogyan gyűltek az adatok, úgy lehetett egyre biztosabban kizárni a 2029-es becsapódást, ám helyette újabb nyugtalanító dátum bukkant fel. Nem volt kizárható, hogy a 2029-es szoros (mindössze kb. 30 ezer kilométeres) földközelség során úgy módosulhat úgy az Apophis pályája, hogy 2036-ban, a következő szoros közelítéskor valóban becsapódjon a Földbe. A NASA szerint ennek az esélye minimális volt, mindössze 1 a 250 000-hez. Ez csökkent most tovább.

/origo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése