"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 19., szombat

Hó, hideg, jég

  

Teli talppal járjunk a jégen!

Csúszásveszély esetén célszerű óvatosan lépkedve, lábunkat teli talppal helyezni a földre, hogy kerüljük a talajjal párhuzamos erőkifejtést. A síkos talaj súrlódása ugyanis ennek nem tud ellentartani, és megcsúszunk. Tasnádi Péter, az ELTE Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára az [origo]-nak elmondta, a súrlódás növelésében is segít, ha talpunk teljes felülete érintkezik a talajjal. "Minél nagyobb felületen vagyunk, annál kisebb a veszélye az elcsúszásnak, és annál nagyobb az esély, hogy megtartjuk magunkat" - mondta a kutató.

 Jégváros

Harbin Kína északkeleti részében található, Kína és Oroszország határának közelében. A város az ország 10 legnagyobb és legfejlettebb települése közé tartozik. Klímája miatt gyakran nevezik jégvárosnak,  Kína egyik leghidegebb városa. Itt a leghosszabb a tél, a legzordabb időkben -30 Celsius fokokat mutatnak a hőmérők.
Kína északkelti részén, Harbinban minden évben megrendezésre kerül a Hó- és Jégfesztivál. Hatalmas jégtömbökből faragják a hihetetlen szobrokat, melyeket Led égőkkel világítanak ki éjjelente.

A 29. Hó- és jégfesztivál  január 5-én nyitotta meg kapuit és több, mint egy hónapon át tart nyitva majd. 1985 óta minden évben megrendezik a fesztivált, mely több százezer embert vonz a világ minden tájáról.
Idén is, ahogy minden évben, a jégtömbökből pazar alkotások születtek a palotáktól elkezdve piramisokon, sárkányokon keresztül a tündérekig minden megtalálható. Napközben lehet korcsolyázni, éjjel pedig Harbin fényei vetekednek a csillagokkal.

 





/meteoline/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése