"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. január 4., péntek

Csillagjegyek - Bak

December 22-január 20.

A bak jelmondata: 



"Minden dolognak megvan a maga ideje ."
A bak jegy a föld elemhez tartozik,  
uralkodó bolygója a Szaturnusz.  
A bak jellem: 

Céltudatos, kötelességtudó, dolgos, és állhatatos típus. A hagyományokhoz, az adott struktúrákhoz vonzódik, nem szeret gyakran változtatni. Önfegyelme óriási, ahogy felelősségtudata is. Testileg és lelkileg is szívós alkat. Egy kissé magának való, hajlamos a munkájába menekülni az érzelmei elől. Sokat ad mások, a "társadalom" véleményére. Gyakran nincs elég önbizalma. A szabályokat és a törvényeket mindig betartja, a kötelességet és a teljesítményt sokszor többre tartja mint az önmegvalósítást. Az idő, a tapasztalatok valódi bölccsé tehetik.


A bak a szerelemben:
Mindenekelőtt óvatos, és gyakran a kötelességet a szerelem elé helyezi. Ritkán mutatja ki nyíltan az érzéseit, ehelyett kissé hűvös és tartózkodó, ami egy tüzes jegy számára nagyon zavaró lehet. Meglehetősen sokat aggódik, nem mindig képes "átengedni" magát a szerelemnek. A házasságban is pragmatikus, mindenképpen megvizsgálja jövendőbelije társadalmi és anyagi helyzetét, és előfordulhat, hogy presztízsből házasodik. Szereti birtokolni a szeretteit. 
A bak és az állatok: a kis igényű, nehéz körülmények között is megélő állatok tartoznak ehhez a jegyhez, a kőszáli kecske, az igavonó állatok, a teve, a varjú. 
A bak és az autók: a sínen járó autók és a veterán autók illenek hozzá. A vezetésben is betartja a szabályokat, olykor kissé túlságosan is alapos. Szinte soha nem dudál, és odafigyel a sebességkorlátozásra is.   


A bak és a vacsora: Kedveli a fanyar-kesernyés ízeket, de egyáltalán nem nevezhető válogatósnak. Egy finom, ízesítés nélküli fekete tea is jólesik neki.

A bak színei: hideg színek, fekete 


A bak otthona: világos terek, inkább praktikus mint kényelmes bútorok

/ Forrás: http://velvet.hu/horoszkop/
A Zodiákus jegyek többségéhez hasonlóan a Bak jegyének gyökerei is a történelem előtti ősidőkbe nyúlnak vissza. Ezt a jegyet azonban mindig szentnek tekinteték, mivel magában foglalta a téli napéjegyenlőséget, amely hosszabb nappalokat hozott az északi féltekén.

Az egyiptomi Zodiákusban a Denderah-ban a Bak jegyét Íbisz fejű emberként ábrázolják, aki hegyi kecskén lovagol. (Henry Sayce felfedezte, hogy a babilóniai papok szent öltözéke kecskebőrből készült.)

Az asszíriai naptárban a tizedik hónapot a Dabitu-t a Bakkal azonosították.

Flammarion csillagász megemlíti, hogy a kínai asztrológusok i.e. 2449-ben meghatározták egy öt bolygóból álló együttállás helyét a Mo-Ki (Kecske-Hal) jegyében.

A Bak régi hindu elnevezése Makaran volt, melynek jelentése antilop, de kecskefejű, viziló testű lányként is ábrázolták, ezzel jelölve az állat kétéltű természetét.

A tizedik jegy szarvval rendelkező teremtménnyel való azonosítása tovább folytatódik az Ószövetségben. Jákob Naftali nevű fiának tulajdonította a Bak jegyét, s ezt monda róla: Naftali olyan, mint egy iramló szarvas, melynek kedves borjai vannak”.
A görög és a római mitológiában azt találjuk, hogy a Bakot Pán istent testesíti meg. A legenda szerint az Olümposz istenei és a földi Titánok között dúló háború során az előbbieket Egyiptomba üldözte Typhon, az óriások vezére. Azért, hogy ne essék bántódásuk, az összes istennek meg kellett változtatnia alakját.
Pán isten beleugrott a tengerbe és testének felső része kecskebakká változott, az alsó pedig hallá. Az óriásokat később Zeusz – más néven Jupiter – legyőzhetetlen keze mennykőcsapásokkal elpusztította. Zeusz azzal jutalmazta Pán álcájának eredetiségét, hogy az égbe emelte őt.
Pán és Bacchus (egy másik halhatatlan lény, akit a Bak jegyével kapcsolatba hoztak), nem voltak akkor a legtiszteletreméltóbb egyéniségek, de azt a kicsattanó egészséget képviselték, amelyet sok halandó, földi Bak jegyű ember is mutat.
Latinul a ”pan” szó legelőt jelent. A különböző újlatin nyelvekben a „pan” szó kenyeret, az élet fő táplálékát jelenti. Franciául „le pain”, spanyolul „el pan”, olaszul „il pane”, portugálul „o pao”.

A hagyomány szerint a Bak jegyében született többek közt Ciceró, (i.e.106 január 3.) és Máté, a vámszedő, Jézus tanítványa.

forrás: Németh Ágnes,Asztrokalendarium
A Bak jegyének mitológiai háttere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése